Υψηλό παραμένει για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά το κόστος κάλυψης των αναγκών περίθαλψης.

Οι μισές οικογένειες δηλώνουν πως υφίστανται, αλλά αντέχουν το οικονομικό βάρος, αλλά το ένα στα έξι το αντιλαμβάνονται ως πολύ βαρύ για τον προϋπολογισμό τους.

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με την οδοντιατρική φροντίδα και σαφώς καλύτερη σε σχέση με το κόστος για τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά είδη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του 2017, που παρουσιάστηκαν την Τρίτη από τη Eurostat.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (55%) εκτιμούν πως το ποσό που κλήθηκε να καλύψει το νοικοκυριό τους για ιατρική περίθαλψη δεν προκάλεσε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση.

Ένας στους τρεις, ωστόσο, (34%) δήλωσαν πως είχαν ένα οικονομικό βάρος, ενώ το 11% χαρακτήρισαν το κόστος ως ένα βαρύ οικονομικό βάρος στον προϋπολογισμό τους. Η επιβάρυνση ήταν μεγαλύτερη στα νοικοκυριά δύο ατόμων που περιλάμβαναν τουλάχιστον ένα άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ο διαχωρισμός γίνεται σε τρεις τομείς (ιατρική, οδοντιατρική περίθαλψη και φάρμακα), στους οποίους οι επιδόσεις της Ελλάδας έχουν ως εξής:

Η ιατρική περίθαλψη αναφέρεται σε υπηρεσίες, όπως εξετάσεις ή θεραπείες. Περιλαμβάνει την υγειονομική περίθαλψη για θεραπεία ή αποκατάσταση, ψυχιατρική περίθαλψη και προληπτικές ιατρικές υπηρεσίες.

Το 15,6% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνουν πως η οικονομική επίπτωση για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι αξιόλογη, με το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό να είναι 11,2%.

Πολύ πιο δύσκολη εμφανίζεται η κατάσταση στη γειτονική Ιταλία, όπου το 28,9% των νοικοκυριών χαρακτηρίζει σημαντικό το οικονομικό βάρος. Η Κύπρος εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (39,4%) και η Σουηδία το πιο χαμηλό (4%). Η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν 14,8% και 7,8% αντίστοιχα.

Οδοντιατρική

Υψηλότερα ποσοστά οικονομικής δυσχέρειας παρουσιάζονται στην κάλυψη αναγκών οδοντιατρικής περίθαλψης.

Το 16,9% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών δηλώνουν πως δυσκολεύονται να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες, με το πιο υψηλό ποσοστό να καταγράφεται και πάλι στην Κύπρο (46,5%) και το χαμηλότερο στην Ολλανδία (4,4%).

Στην Ελλάδα, το 17,7% των νοικοκυριών αναφέρουν πως είναι σημαντική η οικονομική επίπτωση για παροχή παρόμοιων υπηρεσιών. Πολύ υψηλά βρίσκονται η Ιταλία (38,8%) και η Ισπανία (33,5%).

Η προμήθεια φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού προκαλεί οικονομική δυσχέρεια στο 12,6% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Πολωνία (39,7%) και το χαμηλότερο στη Νορβηγία (1,8%).

Στην Ελλάδα, το 13,8% των νοικοκυριών δηλώνουν πως το κόστος επιβαρύνει αξιόλογα τα οικονομικά τους, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ιταλία είναι 19,2%, στην Ισπανία 8,2% και στην Πορτογαλία 17,9%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας