Περαιτέρω αναβάθμιση του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο προέκυψε από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Η σκέψη είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμά του η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και να διαμορφωθεί “Σχολή Δημόσιας Υγείας”, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”.

Ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα πως η συγχώνευση βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένα σημεία που πρέπει να διερευνηθούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για το θέμα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των υπουργών Παιδείας και Υγείας, ενώ το “πράσινο φως” φέρονται να έχουν δώσει και οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας, εξέφρασε θεσμικές αντιρρήσεις η αναπληρώτρια κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Ελπίδα Πάβη, η οποία έκανε λόγο για “δημιουργία εντυπώσεων”.

Ο σχεδιασμός είναι η “Σχολή Δημόσιας Υγείας” να προσφέρει σπουδές Πολιτικής της Υγείας. Εφόσον υπάρξει συμφωνία από όλες τις πλευρές, σχετική διάταξη θα περιληφθεί σε υπό σύνταξη πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Προπτυχιακό

Στην περίπτωση που οι σχεδιασμοί ευοδωθούν, θα πρόκειται για την πρώτη σχολή η οποία θα προσφέρει ειδικότητες στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας σε προπτυχιακό επίπεδο, δεδομένου πως η ΕΣΔΥ προσφέρει σήμερα μεταπτυχιακές σπουδές.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής λειτουργεί σήμερα Σχολή Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, με σχεδιασμό την προστασία, διατήρηση και βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Η δημόσια και κοινοτική υγεία συνιστά ένα ταχέως εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο, με διακριτό γνωσιολογικό και μεθοδολογικό υπόβαθρο και με άξονες δράσης υψηλής προτεραιότητας που στοχεύουν στην προστασία και την προαγωγή της υγείας των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων (κοινοτήτων).

Μετεξέλιξη

Το Τμήμα αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Δημόσιας Υγείας & Κοινοτικής Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας, που προέκυψε από τη συνένωση των Τμημάτων Δημόσιας Υγιεινής και Επισκεπτών-τριών Υγείας.

Στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού του έργου, λειτουργεί θεσμοθετημένο ερευνητικό Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας που συνεργάζεται με έγκριτα ερευνητικά κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού και έχει την επιστημονική ευθύνη υλοποίησης ερευνητικών προγραμμάτων.

Συνδιοργανώνεται, δε, με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και το Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών “Προαγωγή και Αγωγή Υγείας”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού