Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένας φορέας διαχείρισης του Φαρμάκου, αναδεικνύει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Θεόδωρος Τρύφων πρότεινε τη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης κλαδικής πολιτικής. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει Γενική Γραμματεία Φαρμάκου, η οποία θα συντονίζει τα συναρμόδια υπουργεία.

Αναφερόμενος στο Φάρμακο, ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε πως δεν είναι μόνο δαπάνη, αλλά έχει σημαντική κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση.

Αναλύοντας τη στρατηγική και τους άξονες ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην μεταμνημονιακή εποχή, ο κ. Τρύφων τόνισε τον διαχρονικά εξωστρεφή χαρακτήρα του κλάδου, με εξαγωγές σε περισσότερες από 85 χώρες διεθνώς./

Επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών, είπε πως και το 2018 το ελληνικό φάρμακο ήταν το δεύτερο πιο εξαγώγιμο προϊόν, παρουσιάζοντας αισθητή αύξηση σε αξίες και ποσότητες σε σχέση με το 2017.

Παρουσιάζοντας τα μεγέθη της παγκόσμιας και της εγχώριας φαρμακευτικής αγοράς, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Ανέφερε ιδιαίτερα πως το ελληνικό φάρμακο είναι φορέας παραγωγής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, με όρους απασχόλησης, συνεχών επενδύσεων και ευεργετικής επίδρασης συνολικά στο ΑΕΠ της χώρας.

Επεσήμανε την αξιοσημείωτη επενδυτική δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών στον νευραλγικό τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, σε συστήματα ποιότητας, σε ανθρώπινο δυναμικό και σε νέες τεχνολογίες.

Αυτά μας καθιστούν, τόνισε, έναν ιδιαίτερα δυναμικό και καινοτόμο κλάδο, ο οποίος μπορεί να επεκτείνει την διεθνή παρουσία του και να εδραιωθεί ως Κέντρο φαρμακευτικής καινοτομίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διείσδυση

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις της ισχυροποίησης της εγχώριας παρουσίας των ελληνικών εταιρειών και της περαιτέρω στοχευμένης διείσδυσης τους στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης της φαρμακευτικής πολιτικής, με επίκεντρο τα ποιοτικά, ασφαλή και προσιτά φάρμακα, την βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας και τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ειδικά για το clawback, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το εταιρικό μοντέλο όπου η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει 70% σε άμεσους και έμμεσους φόρους είναι ξεκάθαρα μη  βιώσιμο.

Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΠΕΦ, υπογράμμισε ότι οποιοσδήποτε πλούτος παράγεται από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα πρέπει μέσω κινήτρων να μένει στην Ελλάδα, να φορολογείται στην Ελλάδα και να επανεπενδύεται στην Ελλάδα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις