Σήμερα πραγματοποιείται και τυπικά η αλλαγή σκυτάλης στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, όπου η προεδρία περνά από τον κ. Κ. Θεοδοσιάδη, στον κ. Α. Βαλτά. Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε, θα υπάρχουν απουσίες μελών και συγκεκριμένα η παράταξη Ανεξάρτητη Φαρμακευτική Συμμαχία. Η τελευταία ήδη έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο προς ενημέρωση στην Γραμματεία του ΠΦΣ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής " συμμετέχοντας ενεργά στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΠΦΣ, με μοναδικό μέλημα τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων για τα προβλήματα που απασχολούν τόσο τον κλάδο όσο και τον ΠΦΣ, σας γνωστοποιούμε ότι απέχουμε από τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΦΣ της 7ης Μαρτίου με μοναδικό θέμα την εκλογή «νέου» Προεδρείου, όπως αυτή προκύπτει από συμφωνίες που μας αφήνουν παγερά αδιάφορους.
Ευελπιστούμε ότι μετά την ανάδειξη του «νέου» Προεδρείου, θα πρυτανεύσει η λογική, η ηρεμία και η ωριμότητα, έτσι ώστε να επανέλθουμε στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κλάδο, χωρίς να κινδυνεύσουμε να οδηγηθούμε ξανά σε διοικητική απορρύθμιση από εσωτερικούς κλυδωνισμούς που ουδεμία σχέση έχουν με εποικοδομητικές διαφωνίες επάνω σε ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό φαρμακείο."

Πληροφορίες λένε ότι σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, το μοναδικό θέμα της σημερινής ημερήσιας διάταξης για την αλλαγή σκυτάλης είναι προκλητικό και σίγουρα προκαλεί την ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων του κλάδου.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον εκπρόσωπο του κλάδου, μας επεσήμανε ότι περιθώρια για τον κλάδο δεν υπάρχουν ούτε και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να γίνει άμεσες ενέργειες προς δύο κατευθύνσεις. 
Η πρώτη αφορά την δυνατότητα που πλέον έχουν τα φαρμακεία να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας. Όπως λέει η πηγή μας, η ρύθμιση δίνει πλέον στους φαρμακοποιούς το δικαίωμα να κάνουν εμβολιασμούς, όπως για παράδειγμα για την γρίπη, αλλά και αντιτετανικό ορό, γεγονός που μετατρέπει τα φαρμακεία σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας. Ωστόσο, για τη διενέργεια των προαναφερθεισών  πράξεων οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να λάβουν ειδική πιστοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι η νυν διοίκηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το προαπαιτούμενο, δηλαδή το φορέα πιστοποίησης, για να μπορεί ο φαρμακοποιός να παρέχει νομότυπα τις υπηρεσίες του. 
Το δεύτερο βασικό θέμα που έχει γονατίσει τα φαρμακεία είναι οι ελλείψεις, που αφενός στερούν από τον ασθενή τα φάρμακα που του είναι απαραίτητα για την ζωή του και από τον φαρμακοποιό τη θεσμική του αποστολή. Παρά την απαγόρευση των εξαγωγών, τα προβλήματα στα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν λύνονται, πράγμα το οποίο δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με το «γιατί» δεν διοχετεύονται στα φαρμακεία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ
C. Rodseth: ‘’Κλειδί η συμμετοχή της βιομηχανίας στη διαδικασία της Κοινής Κλινικής αξιολόγησης για την επιτυχή εφαρμογή του νέου πλαισίου HTA’’
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή