Την αντίθεσή της στη δυνατότητα εποχικού εμβολιασμού από τους φαρμακοποιούς, εκφράζει η Ένωση Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Σε επιστολή προς τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, επισημαίνεται πως με το νομοσχέδιο καθιερώνεται ο όρος “εποχικός εμβολιασμός”:

“Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος;”, αναρωτιέται το προεδρείο της Ένωσης, για να σημειώσει:

“Σημαίνει εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης; Και αν πραγματικά εννοείτε την γρίπη, γιατί δεν το αναφέρετε σαφώς και χρησιμοποιείτε ομιχλώδεις όρους που μπορούν να ερμηνευτούν όπως νομίζει ο καθένας”;

Οι παιδίατροι εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τον σκοπό που αναγκάζει το υπουργείο Υγείας να δώσει το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να εμβολιάζουν. Θέτουν, δε, τα εξής ερωτήματα:

  • Δεν επαρκούν οι γιατροί που εμβολιάζουν και αναγκαστικά βάζουμε και τους φαρμακοποιούς να το κάνουν;
  • Δεν κάνουν καλά την δουλειά τους οι γιατροί με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης;

Όσον αφορά τα παιδιά, επισημαίνουν πως, εδώ και πολλά χρόνια, οι παιδίατροι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα παραδοσιακά εμβολιάζουν τα παιδιά της χώρας μας.

Το μεγαλύτερο μέρος των εμβολιασμών και του πολύ υψηλού εμβολιαστικού επιπέδου των παιδιών στην χώρα μας, οφείλεται στην επιτυχημένη και εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια των παιδιάτρων να εμβολιάζουν και να προσπαθούν να πείσουν τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

Σε σχέση με τα κέρδη και της ζημιές της νομοθετικής παρέμβασης, αναφέρουν:

Δεν θα κερδίσουμε απολύτως τίποτε.

Κάλυψη

Με δεδομένο το γεγονός ότι ο εμβολιασμός και η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της χώρας μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, θεωρούν ότι η ανάθεση με σχετικό νόμο στους φαρμακοποιούς να εμβολιάζουν, δεν πρόκειται να προσθέσει τίποτε περισσότερο στην εμβολιαστική κάλυψη, τουλάχιστον όσον αφορά τα παιδιά.

Όσον αφορά τη γρίπη, πιστεύουν ότι η συμμετοχή των φαρμακοποιών στον εμβολιασμό θεσμικά δεν θα παίξει κανένα ρόλο, καθώς είναι δεδομένο ότι, έστω και ατύπως οι φαρμακοποιοί εμβολιάζουν μέχρι και σήμερα τον γενικό πληθυσμό για την γρίπη και παρόλα αυτά η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ χαμηλή.

Οι παιδίατροι εκτιμούν πως με τη νομοθετική παρέμβαση θα χάσουμε την πρώιμη διάγνωση, την πρόληψη και την συμβουλευτική της οικογένειας και των παιδιών, κυρίως στο ηλικιακό φάσμα της προεφηβικής και της εφηβικής περιόδου.

Ο εμβολιασμός – εξηγούν – δεν αποτελεί μεμονωμένη ιατρική πράξη, αλλά τμήμα μίας ευρύτερης ιατρικής φροντίδας, με κέντρο την πρόληψη. Πριν από κάθε εμβολιασμό απαιτείται η λήψη ιστορικού, μια καλή κλινική εξέταση και η ενημέρωση των γονιών για την αξία του εμβολιασμού και τις πιθανές παρενέργειες.

Ιστορικό

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο εμβολιασμός των παιδιών που από το ιστορικό τους ή την κλινική εξέταση δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Από την άλλη, είναι μια μοναδική ευκαιρία με αφορμή τον εμβολιασμό, οι γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους στον παιδίατρο και να εξετάζονται προληπτικά.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ένωσης, με την ευκαιρία του εμβολιασμού, διαγιγνώσκονται συχνά προβλήματα, κυρίως σε εφήβους, όπως κύφωση, σκολίωση, παχυσαρκία, ενδοκρινολογικά νοσήματα, προβλήματα ανάπτυξης, καρδιακά νοσήματα και οφθαλμολογικές ανωμαλίες, που αλλιώς θα ξέφευγαν.

Οι παιδίατροι εκτιμούν πως η υγεία στον πληθυσμό πρέπει να παρέχεται μέσα σε οργανωμένες δομές σύγχρονων και εξοπλισμένων ιατρείων και όχι μέσα σε ευκαιριακούς χώρους που δεν έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Αυτό ισχύει και στην σπάνια περίπτωση μιας αλλεργικής αντίδρασης ή άλλης πιθανής παρενέργειας κατά τον εμβολιασμό.

Δηλώνουν κάθετα αντίθετοι σε οτιδήποτε θολώνει και βάζει σε κίνδυνο την πρόληψη, την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας υγείας, προκαλεί διαταραχή στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών και βάζει σε κίνδυνο την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών της χώρας μας.

Ζητούν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ως επίσημο συμβουλευτικό όργανο του υπουργείου, να πάρει ξεκάθαρη θέση και να στηρίξει την επιστημονική άποψη, με σεβασμό στο γνωστικό αντικείμενο του καθενός, προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο και όχι χειρότερο εμβολιαστικό αποτέλεσμα.

Απόσυρση

Οι παιδίατροι κλείνουν την επιστολή τους ως εξής:

“Σας παρακαλούμε να δείτε με προσοχή όλα όσα σας αναφέρουμε, γιατί έχουμε ξοδέψει ως χώρα πολύ χρόνο και κόπο για να φτάσουμε σήμερα στο εξαιρετικά υψηλό εμβολιαστικό επίπεδο (το καλύτερο στην Ευρώπη).

Σας παρακαλούμε να αποσύρετε την σχετική ρύθμιση, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών και να διαταράξετε την ομαλή λειτουργία της εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, ξεχωρίστε τα παιδιά μέχρι 16 ετών από την σχετική τροποποίηση του νόμου ως ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα, που μόνο οι παιδίατροι θα έχουν το δικαίωμα να χειρίζονται και να εμβολιάζουν, αφού είναι μέσα στο γνωστικό τους αντικείμενο και το επιστημονικό τους έργο, που παραδοσιακά χρόνια το επιτελούν με εξαιρετική επιτυχία.

Σε αντίθετη περίπτωση θα έχετε την ευθύνη για την πιθανή πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης και όλες τις ανωμαλίες και τις συνέπειες στην υγεία που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου αυτού”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]