Εντολή να ξεκινήσουν άμεσα οι αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών, δίνει στις Περιφέρειες της χώρας ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Με σχετική του εγκύκλιο, ο Ιωάννης Μπασκόζος επικαλείται τις θετικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Τροπικών Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας στα αιτήματα των Περιφερειών.

Εγκρίνει τη διενέργεια αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας για το τρέχον έτος σε περιοχές που δεν προσεγγίζονται με επίγεια μέσα και περιγράφονται στα σχετικά αιτήματα. Συγκεκριμένα, οι αεροψεκασμοί θα διενεργηθούν:

  • Σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Στα υγροτοπικά συστήματα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
  • Στις περιοχές Βίδι, Αγία Σωτήρα και Λίμνη Ψήφτας του Δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Πειραιώς και Νήσων και στον Υδροβιότοπο Εθνικού πάρκου Σχινιά του Δήμου Μαραθώνος της ΠΕ. Ανατολικής Αττικής.
  • Στα αγροτικά και υγροτοπικά συστήματα της Περιφέρειας Πελοπονήσσου.
  • Σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
  • Σε υγροτοπικά φυσικά συστήματα της ΠΕ Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • Στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού και της Παρακάρλιας ζώνης της ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Για τις προαναφερόμενες εφαρμογές αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα εγκεκριμένα για χρήση από αέρος βιολογικά βιοκτόνα.

Η εφαρμογή των σκευασμάτων θα γίνει υπό την ευθύνη, εποπτεία και καθοδήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων κάθε Περιφέρειας, οι οποίες θα λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για την ορθή εφαρμογή τους, σύμφωνα πάντα με τους όρους και περιορισμούς (δόση, συχνότητα εφαρμογής).

Drones

Αναφορικά με τα πτητικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στους αεροψεκασμούς (ελικόπτερα, αεροπλάνα πολύ χαμηλής πτήσης ή άλλου τύπου πτητικά μέσα drones), πρέπει να πληρούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς που θέτει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Μετά το τέλος των εφαρμογών, οι εποπτεύουσες Υπηρεσίες των Περιφερειών οφείλουν να υποβάλλουν στο υπουργείο Υγείας λεπτομερείς εκθέσεις για όλα τα στάδια εφαρμογής της μεθόδου, καθώς και στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
24ο Συνέδριο ‘’New Trends in Cardiology 2024’’
Μύθοι και αλήθειες για την επιπεφυκίτιδα
Παράταση στις επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων που έχουν λήξει