Με μια λαμπρή εκδήλωση στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» το Ίδρυμα Παπαγεωργίου γιόρτασε στις 8 Απριλίου τη συμπλήρωση 20 ετών από τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Μια πορεία γεμάτη από δυσκολίες αλλά και επιτυχίες προς όφελος της υγείας των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε φιλμ μικρής διάρκειας για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου αλλά και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ιδρυτών του, Νίκου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, μέχρι να γίνει πράξη το όραμά τους και η τότε υποβαθμισμένη περιοχή των δυτικών συνοικιών να αποκτήσει ένα υψηλών προδιαγραφών Νοσοκομείο.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε από την δημοσιογράφο κ. Πόπη Τσαπανίδου, ενώ συνοδεύτηκε από τους αρμονικούς ήχους άρπας. Την επετειακή εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους προσωπικότητες από την πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και από το χώρο της ιατρικής κοινότητας. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, η Δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Θοδωρής Αθερίδης. Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Τακτικός Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής του Κέντρου Γονιδιωματικής Health 2030 Εμμανουήλ Δερμιτζάκης.

Τους προσκεκλημένος καλωσόρισε η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου κ. Ζωή Ψαρρά - Παπαγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στις ευεργεσίες του Ιδρύματος Παπαγεωργίου και ευχαρίστησε για την προσφορά τους τους αδελφούς Νίκο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και την Διοίκηση του Νοσοκομείου και ευχήθηκε το Γ.Ν. Παπαγεωργίου να έχει πολλά χρόνια μπροστά του και να συνεχίσει να είναι «Ένα Νοσοκομείο κοντά στον άνθρωπο».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου κ. Βασίλειος Παπάς τόνισε ότι είναι μια ημέρα χαράς για το Ίδρυμα, για τους δωρητές αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους, γιατί χάρη στις δικές τους προσπάθειες το Νοσοκομείο κατάφερε να θεωρείται κορυφαίο στην Ελλάδα. «Ο στόχος των δωρητών ήταν το Νοσοκομείο να γίνει το καλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Μέχρι σήμερα πετύχαμε τον πρώτο στόχο του οράματος: να θεωρείται το Νοσοκομείο ως το κορυφαίο στον ελλαδικό χώρο. Πορευόμαστε προς τον δεύτερο: να γίνει ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Ο τότε πρωθυπουργός, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν οι αδελφοί Παπαγεωργίου τον είχαν επισκεφθεί για να του ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να δωρίσουν στην Ελλάδα ένα Νοσοκομείο, έχοντας πλήρη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, αφού τους ευχαρίστησε, τους πρότεινε επί λέξει: ‘’Κύριοι, αν θέλετε να δείτε να υλοποιηθεί το όραμά σας και να το χαρείτε, κτίστε το και εξοπλίστε το μόνοι σας’’», είπε χαρακτηριστικά.

«Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι λειτουργικό και εργονομικό. Βαδίζοντας πλέον προς το μέλλον, θέτει τους νέους στόχους του και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε»,  τόνισε ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Δημήτρης Ματάμης, συμπληρώνοντας ότι τα νοσοκομεία πρέπει να έχουν εξειδίκευση.

Ο Ειδικός Σύμβουλος Πληροφοριακών Συστημάτων Θανάσης Τσαχπίνης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τα χρόνια που πέρασαν οι εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου παραμένουν σαν καινούριες. Επιπλέον, το σύστημα πληροφορικής και μηχανοργάνωσης που λειτουργεί από το ξεκίνημα του Νοσοκομείου επικαιροποιείται κάθε χρόνο, αντιμετωπίζοντας τις εξελίξεις και ανταποκρινόμενο στις νέες ανάγκες που προκύπτουν στο Νοσοκομείο.

«Ο ειδικός σχεδιασμός των χώρων, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, η ποικιλία των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο εξειδικευμένος εξοπλισμός, αποτελούν ένα μόνο δείγμα της πολύτιμης προσφοράς του Νοσοκομείου στα ιατρικά κεκτημένα της πόλης μας, αλλά κυρίως της προσφοράς του στους ανθρώπους μας», ανέφερε η κ. Χατζηγεωργίου.

Το Γ.Ν. Παπαγεωργίου, από το 1999 παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες,  έχοντας μέση επισκεψιμότητα, κάθε ημέρα, 5.000 ασθενείς και συνοδούς, ενώ απασχολεί σήμερα 1.679 εργαζομένους.  «Το Νοσοκομείο διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εξαιρετικούς επαγγελματίας υγείας, που είναι κυρίως άνθρωποι», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Οι στόχοι του Ιδρύματος είναι φιλόδοξοι και επιτεύξιμοι. Ήταν η πρώτη φορά που το Δημόσιο έκανε συνεργασία με ιδιώτη χορηγό. Και μόνο που τα κατάφερε μέχρι σήμερα και είναι στο επίπεδο αυτό, είναι άξιο θαυμασμού», υπογράμμισε ο κ.  Μπουτάρης.

Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι το Γ.Ν. Παπαγεωργίου προσφέρει ποιότητα με καλή σχέση εργαζομένων και διοίκησης και είναι ένα Νοσοκομείο που «έκανε τη μεγάλη αλλαγή». Θυμήθηκε την επίσκεψη του ιδρυτή και ευεργέτη Νίκου Παπαγεωργίου στο Μαξίμου και στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη επίσκεψη του Νίκου Παπαγεωργίου στο Μαξίμου, στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όταν του είπε ότι θέλω να κάνω αυτό το Νοσοκομείο. Φαντάζεστε τη χαρά ενός πρωθυπουργού που ακούει έναν άνθρωπο να θέλει να κάνει μια τέτοια προσφορά στον τόπο του, μια προσφορά ανεκτίμητη. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε αυτή την προσφορά. Είκοσι χρόνια μετά, το όνειρο αυτό γίνεται πράξη», επεσήμανε.

Ως «Νοσοκομείο – κόσμημα» χαρακτήρισε το Γ.Ν. Παπαγεωργίου ο κ. Κούλογλου, ο οποίος είχε αναδείξει με ρεπορτάζ του το γεγονός ότι το Νοσοκομείο παρέμενε κλειστό επί τρία χρόνια λόγω συμφερόντων, παρόλο που ήταν εξοπλισμένο.

Η κ. Σπυράκη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι δυο δωρητές άλλαξαν τον χάρτη της περίθαλψης στην πόλη. Θέλουμε πολλούς Παπαγεωργίου».

«Δεν είναι μόνο τα λεφτά που έδωσαν οι δωρητές, είναι ο κόπος, ο μόχθος τους… Είναι το ανθρωποκεντρικό μήνυμα της δωρεάς και της αγάπης που στέλνουν», ανέφερε ο κ. Αθερίδης, προσθέτοντας χαριτολογώντας ότι «στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου… ευχαριστιέσαι να αρρωσταίνεις!».

Στις εξελίξεις στην έρευνα και εφαρμογή της εξατομικευμένης Ιατρικής παγκοσμίως, αλλά και στις προοπτικές που υπάρχουν στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος ανήκει στη νέα γενιά των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Όπως τόνισε, νοσοκομεία όπως το Γ.Ν. Παπαγεωργίου μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή της εξατομικευμένης Ιατρικής στην χώρα, μέσω της εκπαίδευσης του προσωπικού σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους, της ψηφιακής πολιτικής και της σύνδεσης με την έρευνα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η μελέτη του γονιδώματος ανοίγει μια καινούργια σελίδα στη μελέτη ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, καθώς η κατανόηση των λειτουργικών διαφορών στο γονιδίωμα είναι καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία του γενετικού προφίλ κάθε ανθρώπου, με το οποίο θα περιγράφεται η προδιάθεσή του να εμφανίσει κάποια νόσο.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του Νοσοκομείου, προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα σειρά επετειακών εκδηλώσεων, με την κεντρική εκδήλωση την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!