Όσο πληρώνουν για τα τηλέφωνα, διαθέτουν και για την υγεία των μελών τους τα ελληνικά νοικοκυριά.

Για κάθε 1.000 ευρώ που πλήρωσε τον περασμένο Μάρτιο μία μέση ελληνική οικογένεια, περίπου τα 54 ευρώ δόθηκαν σε λογαριασμούς τηλεφώνων και 53 ευρώ για περίθαλψη.

Μία τετραμελής οικογένεια, δηλαδή, με συνολικό εισόδημα 2.000 ευρώ, διέθεσε 106 ευρώ σε έναν μήνα για επισκέψεις, συμμετοχές σε φάρμακα, οδοντιατρικές πράξεις, νοσηλεία ή άλλες θεραπευτικές πράξεις.

Την περίοδο 2018 – 2019, οι τιμές στον τομέα της Υγείας εμφανίζουν αύξηση 1,1%, έναντι μείωσης που είχαν καταγράψει τη διετία 2017 – 2018, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι τιμές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του είναι οι πραγματικά καταβαλλόμενες τιμές από τα νοικοκυριά, για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, οι δαπάνες των νοικοκυριών για περίθαλψη ξεπέρασαν φέτος τις αντίστοιχες του 2015, έπειτα από μία τριετία υποχώρησης.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ειδών αφορά τις επικοινωνίες (7% σε σχέση με το 2018) και ακολουθούν οι μεταφορές (1,9%), η στέγαση (1,7%), τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός (1,4%), η Υγεία και η διατροφή (1,1% η κάθε μία).

Πληρωμές

Οι πληρωμές για υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα είναι μία “πονεμένη” ιστορία, καθώς τα νοικοκυριά πληρώνουν σημαντικά ποσά, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης. Η συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση είναι αναλογικά από τις υψηλότερες διεθνώς.

Πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως οι πληρωμές των πολιτών για την περίθαλψή τους αυξήθηκαν από 5,11 δισ. ευρώ το 2012, σε 5,22 δισεκατομμύρια το 2015, για να υποχωρήσουν ελαφρά στα 5,03 δισ. το 2017.

Την ίδια περίοδο, οι κρατικές δαπάνες Υγείας μειώθηκαν από 5,08 δισ. ευρώ το 2012, σε 3,98 δισεκατομμύρια το 2017.

Η κάλυψη των αναγκών περίθαλψης καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, για το σύνολο σχεδόν των πολιτών, οι οποίοι υφίστανται τις επιπτώσεις της κρίσης. 

Ανάγκη

Η μη ικανοποιούμενη ανάγκη αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και οι ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης στην περίθαλψη, όπως προκύπτει από το προφίλ των υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα, που εξέδωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο.

Η αυτοαναφερόμενη μη ικανοποιούμενη ανάγκη για ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα λόγω κόστους, απόστασης ή χρόνου αναμονής τριπλασιάστηκε κατά την τελευταία δεκαετία και είναι πλέον η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (12,3% έναντι 3,3% του μέσου όρου).

Το 2015, οι άμεσες ιατρικές δαπάνες στην Ελλάδα ως ποσοστό της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών έφτασαν στο 4,4%, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των κρατών μελών, μετά τη Βουλγαρία και τη Μάλτα, και σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο (2,3%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο