Σημαντική υστέρηση παρουσιάζεται στην κάλυψη μόνιμων νοσοκομειακών γιατρών. Από τις 2.760 που προκηρύχθηκαν το 2017 και το 2018, έχουν διοριστεί οι 1.800, ενώ οι αποχωρήσεις συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς.

Το θέμα έθεσε το προεδρείο της Ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας. Ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε πως θα προκηρυχθούν 940 θέσεις, εκ των οποίων οι 380 στην Αττική, ενώ τα επόμενα χρόνια θα προκηρύσσονται 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 νοσηλευτών το χρόνο.

Οι γιατροί αντέτειναν πως στο τέλος του 2019 θα υπάρχουν 1.700 λιγότεροι γιατροί από αυτούς που υπηρετούν τώρα (700 συνταξιοδοτήσεις του 2018 και 2019 που δεν θα έχουν αναπληρωθεί και 1.000 επικουρικοί που θα έχουν απολυθεί).

Κάνουν λόγο για υποσχεσιολογία, με μπόλικο προεκλογικό χρώμα, θυμίζοντας τις 4.500 θέσεις που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Πρωταπριλιά του 2015.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ έθεσε το θέμα των επικουρικών γιατρών, λέγοντας πως οι 500 επικουρικοί μέσω ΕΣΠΑ και άλλοι 500 των οποίων ανανεώθηκε για ένα χρόνο η θητεία, μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις, θα έχουν απολυθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, όσα νοσοκομεία θα έχουν έσοδα, θα μπορούν να παίρνουν νέους επικουρικούς.

Ειδικευόμενοι

Έθεσε, επίσης, το θέμα της έλλειψης ειδικευομένων γιατρών. Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ απέδειξε ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές.

Η ιατρική μετανάστευση συνεχίζεται αμείωτη. Ποιες είναι αυτές οι πολλαπλές παρεμβάσεις που υπόσχονται χρόνια τώρα για να σταματήσει η αιμορραγία;

Αντί για εκπαίδευση, μόνιμη δουλειά και ικανοποιητικές αποδοχές για τους νέους γιατρούς, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων και τους ανοίγει τον δρόμο για ξεριζωμό.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις