Την πλήρη ταυτοποίηση των σκευασμάτων με τις ενδείξεις τους (κατά ΙCD10) επιχειρεί να κάνει το Υπουργείο Υγείας, με απώτερο στόχο τι άλλο από τον έλεγχο της συνταγογράφησης, η οποία πρέπει να ακολουθεί καταρχάς τα SPC των προϊόντων και εν συνεχεία κατά γράμμα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να γίνεται ο έλεγχος από την ΗΔΙΚΑ.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι και το πρώτο φετινό τρίμηνο υπάρχει υπέρβαση στην συνταγογράφηση άνω του 15%. Το υπουργείο θεωρεί ότι η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου θα βάλει τέλος σε διάφορες τραγελαφικές καταστάσεις του παρελθόντος, όπως σε βιβλιάριο υγείας γυναίκας, συνταγή για σκεύασμα προστάτη, ενώ την ίδια στιγμή θα γίνουν και επεκτάσεις στις ενδείξεις σκευασμάτων που βεβαίως επιβεβαιώνονται από τις ανάλογες κλινικές μελέτες, μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Για παράδειγμα, σκεύασμα αντιβίωσης που έχει επίσημη ένδειξη μόνο για την φαρυγγίτιδα, μπορεί να συνταγογραφηθεί και για την αμυγδαλίτιδα με βάση τις κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί. Άλλο παράδειγμα: σκεύασμα που χορηγείται για τον νευροπαθητικό πόνο μετά από έρπητα ζωστήρα που θεωρείται ο πιο ισχυρός στην κατηγορία του να μπορεί να συνταγογραφηθεί και για άλλους νευροπαθητικούς πόνους που προκαλούνται από άλλες ασθένειες. Βεβαίως στο σημείο αυτό, θα πρέπει και όλες οι φαρμακοβιομηχανίες να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση και των φύλλων οδηγιών στα φάρμακά τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξάγει καθώς και εκεί έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις.

Όπως μαθαίνουμε, αρχές του χρόνου το Υπουργείο είχε ζητήσει από τις εταιρείες να ενημερώσουν για τα σκευάσματά τους και τις ενδείξεις αυτών συμπεριλαμβάνοντας και άλλα στοιχεία, όπως ηλικία, φύλο, δοσολογία, διάρκεια θεραπείας, όπερ και εγένετο. Στον πίνακα με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όμως, που απέστειλε το Υπουργείο στις εταιρείες για επικύρωση, αρκετές διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία τους είχαν τροποποιηθεί, δηλαδή προστέθηκαν ενδείξεις που  δεν είχαν καταχωρηθεί από τις ίδιες και αφαιρέθηκαν ενδείξεις που είναι καταγεγραμμένες στο SPC τους.

Τι σημαίνει αυτό; ότι η δουλειά της ταυτοποίησης ξεκινά σχεδόν από την αρχή. και πρέπει να γίνει η καταγραφή όλων των ενδείξεων και πάλι με βάση τον κωδικό ICD 10. Για παράδειγμα, τα σκευάσματα με ένδειξη "εγκεφαλικό οίδημα" θα πρέπει να καταγράψουν τον κωδικό G93.6 ή για "ρευματοειδή αρθρίτιδα" τον κωδικό Μ06.9 αντίστοιχα.

Παράγοντας του Υπουργείου, μας ανέφερε ότι στο μεταξύ προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του Μητρώου Φαρμάκου, ελπίζοντας ότι θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες