Με όχημα, μεταξύ άλλων, την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού που ορίζει ότι αποφεύγονται οι απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών σε σκευάσματα που μπορεί να είναι μεν σε έλλειψη αλλά υποστηρίζονται από γενόσημα έχουν προσφύγει κατά της τελευταίας απόφασης του ΕΟΦ να μπλοκάρει 77 σκευάσματα οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις 11 Ιουνίου έχει οριστεί η συζήτηση για την "αίτηση ακύρωσης της απόφασης του ΕΟΦ για την απαγόρευση των 77 σκευασμάτων και κατά κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης προγενέστερης ή μεταγενέστερης".

Το δεύτερο σκέλος της προαναφερθείσας πρότασης σημαίνει ότι έχει γίνει προσβολή και της μετέπειτα απόφασης του ΕΟΦ στις 20-3-2019 για μερική άρση της απαγόρευσης σε 22 σκευάσματα.
Όπως πληροφορηθήκαμε, κατά των αποφάσεων του ΕΟΦ έχουν στραφεί τόσο το θεσμικό όργανο του κλάδου όσο και 3 εταιρείες. Επίσης πριν από τις 11 Ιουνίου, αναμένεται να συζητηθούν από το Συμβούλιο του ΣτΕ τα ασφαλιστικά μέτρα με την αίτηση αναστολής της απόφασης του Οργανισμού.

Παράγοντας ο οποίος μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο του οργάνου του κλάδου, μας ανέφερε ότι μολονότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις παράλληλες εξαγωγές είναι σαφείς, παραβιάζονται. Εστiαζόμενος στην τελευταία απόφαση του Οργανισμού με τα 77 σκευάσματα, τονίζει ότι ενώ η Κοινότητα υποστηρίζει να αποφεύγονται οι απαγορεύσεις ιδίως όταν τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη υποστηρίζονται από γενόσημα στην πρόσφατη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνεται φάρμακο πολυεθνικής που έχει από πίσω του 15 γενόσημα, ενώ συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι και η μοναδική, καθώς σκεύασμα άλλης εταιρείας που επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα διαθέτει και 4 γενόσημα.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει η πηγή μας, μετά την τελευταία απόφαση του ΕΟΦ για μερική απαγόρευση σε 22 σκευάσματα έτρεξαν αρκετοί να κάνουν τους υπολογισμούς τους αφαιρώντας από τα αρχικά 77 απαγορευμένα προς εξαγωγή φάρμακα τα 22, φθάνοντας έτσι στον αριθμό 55, θεωρώντας ότι τελικώς αυτός είναι ο αριθμός των φαρμάκων που δεν μπορούν να εξαχθούν. Το νούμερο αυτό, όμως, όπως λέει, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Πριν την τελευταία απόφαση του ΕΟΦ περί μερικής άρσης, αναφέρει η πηγή μας, υπήρχαν απαγορεύσεις για παράλληλες εξαγωγές που εκρεμμούν από το 2016 για 15 σκευάσματα (κατά βάση εμβόλια) και άλλα 28 σκευάσματα από το 2017. Άρα, σημειώνει η πηγή μας, με απλά μαθηματικά μιλάμε αρχικά για 120 σκευάσματα (77+15+28) τα οποία απαγορεύεται να εξαχθούν, στα οποία αν αφαιρεθούν τα 22 με βάση την τελευταία απόφαση του ΕΟΦ, καταλήγουμε στα 98 σκευάσματα. Ομως όπως λέει, τα 22 της μερικής άρσης αφορούν προηγούμενα έτη και όχι αυτά της τελευταίας λίστας.

Και καταλήγει η πηγή μας, δεν μπορεί κανένας να θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς ως γνωστόν οι παράλληλες εξαγωγές αποτελούν ένεση ρευστότητας για αυτές για τις οποίες και φορολογούνται. Από την άλλη, σαφώς υπάρχει και το ηθικό θέμα που πρέπει να είναι το πρωτεύον για όλους και αφορά την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και των ασθενών και αυτό πρέπει να είναι μέλημα όλων των εμπλεκομένων φορέων με το φάρμακο και όχι μεμονωμένων παικτών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες