Με καθυστέρηση 163 ετών εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Εκτός και εάν η παρούσα κυβέρνηση σκοπεύει να αναθεωρήσει την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει

Σύμφωνα με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, έγινε για πρώτη φορά το έτος 1856, με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα (επισυνάπτεται το ΦΕΚ του 1856).

“Φτάσαμε στο 2019, με τη χώρα να παραμένει στις πρώτες θέσεις, με υψηλά ποσοστά καπνιστών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το 25% των θανάτων του ανδρικού πληθυσμού στη χώρα μας, οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στο κάπνισμα.

Με αυτό το απαράδεκτο για μια χώρα του δυτικού κόσμου ποσοστό θανάτων από μια συνήθεια που θα έπρεπε να έχει περιοριστεί δραματικά εδώ και δεκαετίες, ο ΠΙΣ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, αρχής γενομένης από τα δημόσια κτίρια.

Καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κάθε αρμόδια Αρχή να επιβάλλει πάραυτα τον νόμο και εκφράζει την πρόθεσή του να βοηθήσει με κάθε μέσο που διαθέτει στον έλεγχο αυτού του μείζονος προβλήματος Δημόσιας Υγείας.

Παγκοσμίως, 7,1 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ 884.000 θάνατοι σχετίζονται με το παθητικό. Και είναι ως εκ τούτου, το παθητικό κάπνισμα η χειρότερη μορφή βίας που μπορεί να ασκήσει κάποιος στον συνάνθρωπό του, καθώς βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του.

Αναλογία

Η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%).

Στοιχεία από το European Lung White Book αναφέρουν ότι το ETS (Environmental Tobacco Smoke) έχει ενταχθεί στις καρκινογόνες συνήθειες και ουσίες και συνδέεται με καρκίνους του πνεύμονα, όσο και με νοσήματα του αναπνευστικού που δεν συνδέονται με τον καρκίνο.

Η δε έκθεση των παιδιών στο ETS εξαιτίας του καπνίσματος των γονέων μέσα στο σπίτι, αυξάνει τις πιθανότητες για αναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις του μέσου ωτός, δια βίου μειωμένη ικανότητα οξυγόνωσης των πνευμόνων και σοβαρό άσθμα.

Δευτερεύοντα αλλά αρκετά σημαντικά θεωρούνται τα μεμονωμένα συμπτώματα που παρουσιάζουν παιδιά και ενήλικες οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα και είναι ο επίμονος βήχας, η παραγωγή πτυέλων, το βάρος στο στήθος κατά την αναπνοή και γενικά η αναπνευστική δυσφορία.

Επιπλέον Πληροφορίες