Η πρώτη επέμβαση Ρομποτικής Διαδερμικής Σπονδυλοδεσίας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών ΥΓΕΙΑ.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από την ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του ΥΓΕΙΑ, υπό τον χειρουργό κ. Μπενάρδο Νικόλαο σε ασθενή 70 ετών με το ρομποτικό σύστημα Spine Assist για χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη.

Όπως δήλωσε μετά το τέλος της επέμβασης, ο κ. Ν. Μπενάρδος ‘Σε αντίθεση με τις συμβατικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, η ρομποτική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης επεμβάσεων με πολύ μικρές τομές, εξασφαλίζει ακρίβεια δεκάτων του χιλιοστού και εκμηδενίζει την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, λαμβανομένου υπ΄ όψιν ότι από τη σπονδυλική στήλη διέρχονται τα νεύρα και ο νωτιαίος μυελός.

Επιπλέον, η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή, ο χρόνος νοσηλείας και αποκατάστασης του ασθενούς είναι αισθητά μικρότερος, ενώ εξασφαλίζεται ταχεία επάνοδος σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής λίγες μόλις ώρες αμέσως μετά την εγχείριση'.

Το σύστημα Spine Assist παρέχει στο χειρουργό τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης, βασισμένης στην αξονική τομογραφία του ασθενούς. Μέσω του ειδικά σχεδιασμένου λογισμικού, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει τα κατάλληλα εμφυτεύματα και να ελέγξει τη σωστή τοποθέτησή τους σε κάθε σπόνδυλο ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, το 23% των εμφυτευμάτων τοποθετείται σε λάθος θέση. Η ρομποτική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα της προσομοίωσης της επέμβασης πριν το χειρουργείο, προκειμένου ο ιατρός να προγραμματίσει όλες τις λεπτομέρειες της επέμβασης στον Η/Υ του ρομποτικού μηχανήματος, για να εκτελεστεί με απόλυτη ακρίβεια.

Η ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης μπορεί να εφαρμοστεί στις περισσότερες των περιπτώσεων όπου απαιτείται χειρουργείο, όπως δισκοπάθειες, σπονδυλολισθήσεις, κατάγματα, διορθωτικές επεμβάσεις σκολίωσης κ.α.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο