Εκθεση, που κυκλοφόρησε από τον μη κερδοσκοπικό Συνασπισμό Global Health Technologies (GHTC), αποκάλυψε ότι οι πρόσφατες καινοτομίες που έχουν επιταχυνθεί από την κρίση COVID-19 υπονομεύουν άλλους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η πίεση λόγω του Κορωνοϊού εκτρέπει τη χρηματοδότηση και την εμπειρογνωμοσύνη μακριά από άλλες επικίνδυνες ασθένειες και καθυστερεί επ’ αόριστον τις κλινικές δοκιμές και την επιστημονική έρευνα σε όλο τον κόσμο.

Αυτή βασίζεται σε συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες από ακαδημαϊκά ιδρύματα, φιλανθρωπικές οργανώσεις, βιομηχανία, κυβερνητικούς φορείς με θέμα πως η μάχη κατά του COVID-19 επηρεάζει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση ενός ευρέος φάσματος άλλων ασθενειών που σκοτώνουν ακόμη εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Κίνδυνος σε έρευνα και καινοτομία

Οι συνεντεύξεις που διεξήχθησαν ανώνυμα, περιελάμβαναν απαντήσεις ειδικών που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη νέων καινοτομιών για την καταπολέμηση δύσκολων προβλημάτων όπως το HIV / AIDS, η φυματίωση, η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και μια σειρά από παραμελημένες ασθένειες. Συζήτησαν πώς οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων για ασθένειες που σχετίζονται με τη φτώχεια και έχουν παραμεληθεί,  διατρέχουν τώρα «σημαντικό κίνδυνο διακοπής τους λόγω της πανδημίας.

Η έκθεση δείχνει ότι, λόγω της πανδημίας, πολλοί ερευνητές έπρεπε να αφήσουν τα ερευνητικά τους σχέδια στην άκρη, ενώ υπάρχουν και αναφορές εργαστηρίων που συνδέονται με ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα τα οποία μετατόπισαν το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις τους για να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις των δοκιμών για τον COVID-19 από τα κράτη ή τα πανεπιστήμια.

Σε κίνδυνο και οι κλινικές δοκιμές

Η πανδημία ενέχει επίσης τεράστιο κίνδυνο για τις κλινικές δοκιμές, με σχεδόν κάθε συμμετέχοντα σε αυτές να αναφέρει σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των επ' αόριστον καθυστερήσεων, ενώ τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον αντιμετωπίζουν οι δοκιμές φάσης III.

Για παράδειγμα, στις  δοκιμές που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, πολλοί συμμετέχοντες δεν εμφανίζονταν  λόγω του φόβου να μην νοσήσουν από τον ιό, δήλωσε ένας ερωτώμενος. Στην έκθεση, οι ερωτηθέντες που διαχειρίζονταν κλινικές δοκιμές σημείωσαν επίσης ότι η μετάβαση σε εικονικές επισκέψεις αποδείχθηκε προκλητική λόγω των χαμηλών πόρων και επειδή πολλές δοκιμές απαιτούν παρακολούθηση από άτομο για τη συλλογή δειγμάτων. Το έργο πολλών ερευνητών συγκρατήθηκε επίσης από την έλλειψη αντιδραστηρίων και του τυπικού εξοπλισμού ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην πανδημία.

Μια ακτίνα ελπίδας

Παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για την πανδημία COVID-19, η έκθεση υπογράμμισε επίσης σημάδια ελπίδας που μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμα αυτή σχετικά με καινοτομίες για μολυσματικές ασθένειες.

Άλλοι σημείωσαν ότι η άνοδος των συμμαχιών μεταξύ κυβερνήσεων και βιομηχανίας επιβεβαίωσε την αξία των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την παραγωγή νέων ιατρικών προϊόντων και ότι υπήρχε ενθουσιασμός για τις νέες γνώσεις και τεχνολογίες που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Ο κρίσιμος ρόλος ανήκει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Οι αποφάσεις τους θα καθορίσουν εάν η κληρονομιά της COVID-19 θα είναι μια τραγική οπισθοδρόμηση για τον ευρύτερο αγώνα ενάντια στις μολυσματικές ασθένειες ή μια νέα συνειδητοποίηση της απίστευτης αξίας που έχουν οι επενδύσεις σε παγκόσμιες καινοτομίες στον τομέα της υγείας.

Πηγές:
healtheuropa.eu/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα