Του Δημήτρη Καραγιώργου
Μέσω τραπεζών θα γίνεται η προμήθεια και εξόφληση υγειονομικού και λοιπού υλικού από τα δημόσια νοσοκομεία.
Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) θα προκηρύσσει κεντρικά όλους τους διαγωνισμούς του ΕΣΥ και θα εξοφλεί τους προμηθευτές με αλληλόχρεο λογαριασμό σε τράπεζες. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα έχουν την ευθύνη για την προμήθεια φαρμάκων.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, σήμερα ο πρόεδρος της ΕΠΥ κ. Ευάγγελος Αραμπατζής, παρουσιάζοντας το μέχρι σήμερα έργο της Επιτροπής της οποίας προΐσταται. Ο κ. Αραμπατζής διευκρίνισε ότι στον νέο προϋπολογισμό θα υπάρξει ειδικός κωδικός για τις προμήθειες των νοσοκομείων, ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο θα διαχειρίζεται η ΕΠΥ.
Καθημερινά – είπε – η Επιτροπή δέχεται 120 έως 150 αιτήματα προμηθειών από τα νοσοκομεία και μέχρι σήμερα έχουν διεκπεραιωθεί περισσότερα από 16.000. Από τον κεντρικό έλεγχο των προμηθειών, το οικονομικό όφελος ανήλθε στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή, στα νοσοκομεία υπάρχει διαφθορά, με ορισμένες διοικήσεις να προωθούν επιλεκτικά συγκεκριμένες προμήθειες. Η Επιτροπή – είπε - έχει απορρίψει αιτήματα για προμήθειες προϋπολογισμού 4,6 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούσαν σε απευθείας αναθέσεις, προμήθειες που δεν προκύπτουν από κάποιο νόμιμο διαγωνισμό και εκταμίευση ποσών για ιατρικά υλικά από λάθος κωδικούς.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κυστική ίνωση: Το ταξίδι από τη διάγνωση στην απεριόριστη ανάσα
Δωρεά ασθενοφόρου στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου" στη μνήμη της Ελίζας Σαμαρά
Κατάθλιψη των εορτών - Πώς την αντιμετωπίζω