Του Δημήτρη Καραγιώργου

Οι ελλείψεις πόρων και προσωπικού, δημιουργούν έντονα αδιέξοδα στο ΕΣΥ. Αίσθηση προκαλεί ο θάνατος ασθενούς στο Θεραπευτήριο Χρονίων θήσεων της Γλυφάδας, ο οποίος κάηκε, όταν πήρε φωτιά το κρεβάτι του από τσιγάρο.

Οι εργαζόμενοι αποδίδουν το θάνατο του άτυχου άνδρα στις δραματικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο εν λόγω ίδρυμα, όπου μία νοσηλεύτρια καλύπτει ολόκληρη τη νυχτερινή βάρδια.

Όταν η νοσηλεύτρια αντιλήφθηκε το περιστατικό, επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά και να σώσει τον ασθενή, αλλά υπέστη και η ίδια εγκαύματα. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο διακόμισε τον ασθενή σε μονάδα εγκαυμάτων, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Το τραγικό αυτό συμβάν επεσήμανε χθες στον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης. Ο υπουργός δήλωσε γνώστης του θέματος, ενώ παραδέχτηκε ότι απαιτούνται 18.000 νέες προσλήψεις, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το ΕΣΥ.

Η αποκάλυψη για το θάνατο του ασθενούς, έγινε στο απόηχο της συμφωνίας που πέτυχε ο υπουργός με τους προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού. Οι προμηθευτές είχαν απειλήσει ότι θα αποσύρουν τις παρακαταθήκες υλικού που έχουν στα νοσοκομεία ΚΑΤ, ‘Ευαγγελισμός’, Κρατικό Αθήνας και ‘Ασκληπιείο’ της Βούλας, λόγω των χρεών, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Τα συνολικά χρέη των νοσοκομείων ανέρχονται στα 4,68 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το 42% αφορά φάρμακα.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε στους προμηθευτές ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα τούς καταβληθεί το 30% των οφειλόμενων και τον ερχόμενο το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Η οριστική εξόφληση, θα γίνει στις αρχές του 2009.

Μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, οι προμηθευτές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε απόσυρση των παρακαταθηκών υλικού που είχαν προγραμματίσει για σήμερα και αύριο.

Δεν είχε, όμως, αίσιο τέλος και η περιπέτεια των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι μένουν χωρίς δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) έχει 'στεγνώσει' από μετρητό, με αποτέλεσμα να οφείλει χρήματα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, από την αρχή του χρόνου.

Οι φαρμακοποιοί

Πρώτοι αντέδρασαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής και με απόφαση του Συλλόγου τους (ΦΣΑ) σταμάτησαν από τις 17 Νοεμβρίου να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του δημοσίου. Κάνουν λόγο για οφειλές 140 εκατομμυρίων ευρώ του ΟΠΑΔ, μόνο προς τα φαρμακεία της Αττικής.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία κονδύλια και έχουν ήδη διατεθεί στον ΟΠΑΔ. Ο κ. Λουράντος, ωστόσο, είπε ότι οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών θα συνεχιστούν, μέχρι να αρχίσουν οι πληρωμές.

Η εκκρεμότητα παρατείνεται από την απεργία διαρκείας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΔ. Λόγω της απεργίας, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματα των αποδείξεων λιανικής που παίρνουν από τα φαρμακεία.

Από την 1η Δεκεμβρίου, το πρόβλημα αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, καθώς ανάλογες κινητοποιήσεις αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Η διοίκηση του Συλλόγου προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 26 Νοεμβρίου, ενώ τα 9.500 φαρμακεία όλης της χώρας σταματούν από την 1η Δεκεμβρίου να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

Η ΑΔΕΔΥ επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, θεωρώντας ότι με την πολιτική της, με τον περιορισμό των δαπανών στον χώρο της Υγείας, με την καθυστερημένη εξόφληση των δικαιούχων, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Οι γιατροί

Το ‘εκρηκτικό’ μίγμα στο χώρο της Υγείας εντείνεται από τη στάση των γιατρών. Μία σειρά Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας (ΙΣΑ), προχωρούν σε καταγγελίες της σύμβασης με τον ΟΠΑΔ. Οι διοικήσεις των Συλλόγων έχουν ζητήσει από τα μέλη τους εξουσιοδοτήσεις, προκειμένου να καταγγείλουν μαζικά τις ατομικές συμβάσεις που έχουν οι γιατροί με το Ταμείο.

Στις 22 Δεκεμβρίου, συνέρχεται στην Αθήνα η σύνοδος των προέδρων όλων των Συλλόγων της χώρας, υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), προκειμένου να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ),κάλεσε σήμερατα μέλη της να μην εξυπηρετούν από τις 24Νοεμβρίου ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.Οι ασθενείς – σημειώνει η διοίκηση της ΕΕΛΙΑ– δεν γνωρίζουν ότι σε ένα μήνα κλείνει ένας ολόκληρος χρόνος, στον οποίο είναι απλήρωτοι από το δημόσιο και σχεδόν δύο χρόνια από τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία.

Όλα αυτά, ενώ έχουν εκδώσει αποδείξεις, για τις οποίες θα φορολογηθούν σε λίγους μήνες.

Ιατρικές αμοιβές

Η διοίκηση της ΕΕΛΙΑ επισημαίνει πως οι ασφαλισμένοι θεωρούν ότι οι γιατροί πληρώνονται, όταν τους ‘πετούν’ τα χαρτάκια με τις εντολές. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς η πολιτεία αποτιμά μία γενική ούρων με1,76 ευρώ, τη γενική αίματος με 2,88 ευρώ, την εξέταση σακχάρου με 2,26 ευρώ, την ακτινογραφία άκρας χειρός με 1,76 έως 2,88 ευρώ, την ακτινογραφία θώρακος: με 4,05 ευρώ και όλα αυτά μικτά!

Οι τιμές αυτές δεν καλύπτουν τα αναλώσιμα που χρειάζονται προκειμένου να πραγματοποιηθούν. Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί – τονίζουν – κουράστηκαν πλέον να περιμένουν, οι υποσχέσεις είναι αμέτρητες, όμως τελικά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης αποφάσισε κινητοποιήσεις. Από τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, καλεί τα μέλη της να μην εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, δεχόμενοι τις εντολές των δημοσίων Ταμείων. Οι γιατροί θα δέχονται τους ασθενείς για εξέταση αλλά θα κόβουν απόδειξη εισπράττοντας το ποσό που αναλογεί στις εξετάσεις.

Όλα τα Ταμεία θα ενημερωθούν με επιστολές που θα σταλούν.

Ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους ιατρούς, που άλλωστε έχει ανακοινώσει στο προεκλογικό πρόγραμμά της και την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων που έχουν καθηλωθεί από το 1991.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Όταν οι ιδεοληψίες συναντούν τον καταναγκασμό
Ο Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνίες μείωσης τιμών με 9 φαρμακευτικές
Το ΕΚΑΒ τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τα 40 χρόνια προσφοράς του