Την αντίθεσή του στις κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις, εξέφρασε την Πέμπτη ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Φλωρίδης. Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας περί συναίνεσης με το ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό, ο κ.

Φλωρίδης είπε ότι δεν έχει υπάρξει κάτι συγκεκριμένο και πως δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

Από την πλευρά του υπουργείου, ανακοινώθηκε σήμερα ότι οι έκτακτες προσλήψεις των 5.500 νοσηλευτών έχουν εγκριθεί, μεταξύ άλλων, από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής στις 16 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Φλωρίδης αντέτεινε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε στη Βουλή ότι αν φέρει η κυβέρνηση νομοσχέδιο για να διευκολυνθούν οι προσλήψεις, το ΠΑΣΟΚ θα τις στηρίξει.

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, τα ερωτήματα τα οποία τίθενται είναι τα εξής:

Στον προϋπολογισμό του 2009, έχουν γραφεί πιστώσεις για νέες προσλήψεις ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές φτάνουν μόλις για πεντακόσιες προσλήψεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος επικαλέστηκε συμφωνία του ΠΑΣΟΚ σε μια ρύθμιση. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και με βάση αυτά που είπε ο πρόεδρός του στη Βουλή ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με μια ρύθμιση την οποία αγνοεί παντελώς.

Οι προσλήψεις δεν μπορούν να είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου και πρέπει να υπακούουν στους κανόνες της διαφάνειας.

Η σύμβαση

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, υπάρχει κι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για το οποίο θα χρειαστούν καθαρές απαντήσεις από τον κ. Αβραμόπουλο. Την 1η Δεκεμβρίου υπεγράφη μια σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Έκτοτε, η τύχη αυτής της σύμβασης αναζητείται. Δε γνωρίζουμε πού βρίσκεται και χρειαζόμαστε καθαρές απαντήσεις στα εξής δύο ερωτήματα. Πρώτον η σύμβαση αυτή αποτελεί πράγματι κυβερνητική δέσμευση, με την έννοια ότι έχουν υπογράψει οι δύο κατά νόμο συναρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εσωτερικών, έτσι ώστε να θεωρηθεί ότι είναι πράγματι κυβερνητική δέσμευση όπως ο νόμος απαιτεί;

Και το δεύτερο, αν αυτό συμβαίνει, αν, δηλαδή, έχουν πράγματι υπογράψει οι υπουργοί, πότε η σύμβαση αυτή θα πάρει το δρόμο για τη νομοθετική κύρωσή της από τη Βουλή;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η καθημερινότητα των χρονίως πασχόντων στην περίοδο των γιορτών: Προκλήσεις και προοπτικές
Κυστική ίνωση: Το ταξίδι από τη διάγνωση στην απεριόριστη ανάσα
Δωρεά ασθενοφόρου στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου" στη μνήμη της Ελίζας Σαμαρά