Του Δημήτρη Καραγιώργου
Χωρίς ορθοπεδικό υλικό κινδυνεύουν να μείνουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα δημόσια νοσοκομεία. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) σταματά να προμηθεύει το ΕΣΥ με υλικό, λόγω των μεγάλων χρεών που έχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα προς τις εταιρείες – μέλη του.
Καταγγέλλει, επίσης, την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην ψήφιση της διάταξης Νόμου, με την οποία αναμένεται να ρυθμιστούν χρέη του ΕΣΥ πάνω από 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε ανακοίνωση του ΠΑΣΥΠΟΥ επισημαίνεται ότι ο νέος χρόνος δεν φαίνεται να έφερε κανένα αισιόδοξο ή έστω κάποιο καινούργιο μήνυμα στο πρωτοφανές και εκνευριστικά βασανιστικό όπως εξελίσσεται πλέον, θέμα της πληρωμής των χρεών των νοσοκομείων.
Οι προμηθευτές αναφέρουν, επί λέξει, τα εξής:
‘Η σχετική διάταξη Νόμου που προτείνει το υπουργείο Υγείας με τους εκβιαστικούς και καταχρηστικούς όρους, (υποχρεωτική παροχή έκπτωσης, παραίτηση από δικαιώματα επί των νομίμων τόκων) και χωρίς να καλύπτει την πληρωμή όλων των προμηθειών, εξακολουθεί να παραμένει στο νομοσχέδιο για τη συλλογική σύμβαση των γιατρών, το οποίο δεν έχει εισαχθεί καν στη Βουλή.
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δεν έχει ακόμα υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς και ιδίως από τον κ. υπουργό των Οικονομικών. Ακόμη, δηλαδή, και αυτή η απαράδεκτη διάταξη, με την οποία επισημοποιείται η αδικαιολόγητη, πρωτοφανής και ολοκληρωτική υπαναχώρηση των αρμοδίων, από τις δημόσιες εξαγγελίες και επίσημες δεσμεύσεις τους, δεν είναι καν βέβαιο ότι θα γίνει Νόμος του Κράτους.
Η συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων οφειλών των νοσοκομείων, έχει οδηγήσει την οικονομική κατάσταση των μελών μας στο χειρότερο σημείο.
- Οι Τράπεζες αλλά και οι προμηθεύτριες εταιρείες μας του εξωτερικού, είναι πλέον εχθρικές απέναντί μας.
- Οι προκαταβολές των φόρων και του Φ.Π.Α. για όλες τις απλήρωτες προμήθειες που έχουμε ήδη καταβάλλει, έχουν εξαντλήσει κάθε οικονομική μας δυνατότητα.
- Η ευθύνη επίσης για τις εκατοντάδες των υπαλλήλων και των οικογενειών τους, όλων των εταιρειών του κλάδου που εκπροσωπούνται στο Σύλλογό μας, αλλά το κυριότερο ο βασανιστικός πλέον εμπαιγμός μας εκ μέρους των αρμοδίων, μας έχει φέρει σε πλήρη απόγνωση.
Εφ’ όσον λοιπόν οι αρμόδιοι δεν τηρούν τις επίσημες δεσμεύσεις τους για άμεση πληρωμή των χρεών των νοσοκομείων, για όλες ανεξαιρέτως τις νόμιμες προμήθειες, χωρίς εκβιαστικούς και καταχρηστικούς όρους, οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και σε εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενη αναγκαστική κινητοποίηση.
Όπως ήδη είχαμε ανακοινώσει ( με μια μικρή καθυστέρηση λόγω του ανασχηματισμού και για την καλύτερη ενημέρωσή μας ) , από την Δευτέρα 19η Ιανουαρίου 2009, αρχίζουμε κλιμακωτά την απόσυρση των παρακαταθηκών εργαλείων και υλικών μας, αλλά και την διακοπή των προμηθειών μας, αναγκαστικά πλέον, σε νοσοκομεία της χώρας’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έναρξη υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή των φαρμακείων στη Δράση κατά της Παχυσαρκίας
Healthcare Transformation - Μ. Τσεκούρα: Χρειάζεται δουλειά για την εγγραμματοσύνη στην Υγεία [βίντεο]
Γενετική προδιάθεση: Η νέα προσέγγιση στην Υγεία