Της Άννας Παπαδομαρκάκη
Εντός 30 ημερών θα καταβάλλει το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ στις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές το 90% των νοσηλίων για την περίθαλψη των ασφαλισμένων του.
Σε σχετική απόφαση, που υπέγραψε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, προβλέπεται ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα καταβάλλει στις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, τα κοινωφελή ιδρύματα, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, τα κέντρα αποθεραπείας – αποκατάστασης κλειστής και ανοικτής νοσηλείας, καθώς και στις μονάδες τεχνητού νεφρού το 90% του συνολικού ποσού των νοσηλίων, το αργότερο μέσα σε τριάντα ημέρες από την ημερομηνία υποβολής τους.
Το υπουργείο Απασχόλησης σημειώνει πως με την απόφαση αυτή, επεκτείνεται η πρακτική που ήδη χρησιμοποιείται για τα δημόσια νοσοκομεία και αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες του ΙΚΑ τόσο προς τους ασφαλισμένους, όσο και προς τους συνεργαζόμενους με αυτό.
Το εμβόλιο HPV
Η χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (H.P.V.) γίνεται και σε ασφαλισμένες ηλικίας άνω των 15 έως και 26 ετών, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία, με τις ήδη παραγγελθείσες ποσότητες.
Προϋπόθεση για τη χορήγηση, είναι η προσκόμιση pap-test του τελευταίου 12μηνου, υπογραμμένο από κυτταρολόγο, στο οποίο δεν θα υπάρχει διαγνωσμένη δυσπλασία τραχήλου μήτρας.
Αυτό ανακοίνωσε η διοίκηση του ΙΚΑ, μετά τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη – Πετραλιά.
Οι ασφαλισμένες 12-18 ετών θα εμβολιάζονται από παιδίατρο ή γυναικολόγο στους Σταθμούς Προστασίας Μάνας, Παιδιού και Εφήβου, ενώ οι γυναίκες 18 -26 ετών από τους γυναικολόγους των μονάδων υγείας. Η παραπομπή θα γίνεται με την ένδειξη ‘Εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων’ και η χορήγηση και των τριών δόσεων του εμβολίου θα αναγράφεται υποχρεωτικά στο βιβλιάριο υγείας ΙΚΑ, αλλά και στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού (όπου υπάρχει).
Οι μονάδες θα τηρούν στατιστικά στοιχεία, με το ονοματεπώνυμο της ασφαλισμένης, τον Αριθμό Μητρώου ΙΚΑ, την ηλικία της, την ονομασία και τη δόση του εμβολίου. Τα στατιστικά στοιχεία θα αποστέλλονται στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διοίκησης ανά 15ήμερο, με υπογραφή του παραπέμποντος γιατρού και του ελεγκτή του ΙΚΑ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δωρεά μυελού των οστών - "Τα πιο πολύτιμα δώρα είναι τα πιο απλά"!
ECDC: Σε έξαρση η "σούπερ γρίπη" - Ποιες ηλικίες προσβάλλει περισσότερο
Θεσσαλονίκη: Κάλαντα από το ρομπότ "Pepper" στο "Γ. Γεννηματάς"