Πολλοί γονείς αποκλείουν από τη διατροφή των παιδιών τους τα λιπαρά γιατί φοβούνται μήπως παχύνουν. Τα λιπαρά όμως, όπως και οι βιταμίνες, είναι απαραίτητα για την υγεία των παιδιών.

Αρκεί να επιλέγουμε τα «καλά» λιπαρά και να τα καταναλώνουμε σε σωστές ποσότητες, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής. Γι’ αυτό και η επιστημονική κοινότητα συστήνει το 30-35% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας να προέρχεται από αυτά.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι:

  • Τα λιπαρά είναι μία από τις σημαντικότερες για τον οργανισμό πηγές ενέργειας γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η κατανάλωσή τους στο πρωινό και το δεκατιανό των παιδιών.
  • Στα λιπαρά περιλαμβάνονται και τα απαραίτητα πολυακόρεστα ω- λιπαρά, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του και άρα τα παιδιά πρέπει να τα παίρνουν από τη διατροφή τους.
  • Τα τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά, όπως τα φυτικά έλαια και οι φυτικές μαργαρίνες, περιέχουν επίσης και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και E, - συστατικά ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των παιδιών. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για καλή όραση, για υγιές δέρμα και για την ενίσχυση της αντοχής του οργανισμού. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για δυνατά οστά και δόντια, ενώ βοηθά στην καλύτερη πρόσληψη ασβεστίου από τον οργανισμό. Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την αντιοξειδωτική προστασία του δέρματος και των κυτταρικών μεμβρανών.

Ποια είναι «καλά» και ποια τα «κακά» λιπαρά

Τα λιπαρά διακρίνονται σε «καλά» και «κακά» ανάλογα με την επίδραση που έχουν στη χοληστερίνη του αίματος.

«Καλά» λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Σ’ αυτή την κατηγορία λιπαρών ανήκουν και τα απαραίτητα ω-λιπαρά που συμμετέχουν σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Μια βασική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών είναι τα φυτικά έλαια, καθώς και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά όπως οι μαργαρίνες.

«Κακά» λιπαρά χαρακτηρίζονται τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά κι αυτό γιατί αυξάνουν την «κακή» LDL-χοληστερίνη, κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο και το κόκκινο κρέας και σε τηγανιτά τρόφιμα.

Γι’ αυτό και πρέπει να τα αποφεύγουμε όσο μπορούμε. Είναι αξιοσημείωτο ότι, επιλέγοντας μαργαρίνη αντί για βούτυρο, ο μέσος άνθρωπος "γλιτώνει" τουλάχιστον 1196 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών το χρόνο.

Τι συνιστά η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολογίας;

Ανάμεσα στους πιο έγκριτους φορείς παγκοσμίως, η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολογίας (ΑΗΑ), συστήνει στις διατροφικές της οδηγίες για παιδιά άνω των 2 ετών την κατανάλωση φυτικών ελαίων και μαλακών μαργαρινών, αντί ζωικών λιπαρών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας