Η Αντιγραφή του DNA, ο διαχωρισμός των χρωμοσωμάτων και οι κυτταρικές αποφάσεις είναι τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί το επιστημονικό workshop με τίτλο: «DNA replication, chromosome segregation and fate decisions» που διοργανώνεται στην Κυλλήνη από τις 17-21 Σεπτεμβρίου με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (European Organization of Molecular Biology – EMBO). Η επιστημονική αυτή συνάντηση στοχεύει, μέσω της αλληλεπίδρασης ερευνητών που εργάζονται σε ευκαρυωτικά και προκαρυωτικά κύτταρα, να αποκρυπτογραφήσει τις οδούς που εξασφαλίζουν τη γονιδιωματική σταθερότητα κατά την κυτταρική διαίρεση, αλλά και τον τρόπο που η ρύθμιση της κυτταρικής διαίρεσης επηρεάζει αποφάσεις διαφοροποίησης σε πληθυσμούς βλαστικών κυττάρων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μοριακής Βιολογίας (European Organization of Molecular Biology – EMBO) αποτελεί έναν διεθνή οργανισμό που προάγει την αριστεία στις βιοεπιστήμες, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 1800 μέλη-κορυφαίους ερευνητές, οι 87 εξ’ αυτών είναι βραβευμένοι με βραβείο Νόμπελ.

Το διεθνές workshop διοργανώνεται από την Καθηγήτρια Βιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Δρα. Ζωή Λυγερού, μια από τους λίγους έλληνες ερευνητές που είναι μέλη του ΕΜΒΟ, τον Καθ. Stephan Grubber από το Department of Fundamental Microbiology (DMF) του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, τον Δρα. Erik Boye από το πανεπιστήμιο του Όσλο, τον Δρα. John Diffley από το Ινστιτούτο Francis Crick, τον Δρα. Jeff Errington από το πανεπιστήμιο Newcastle, και τον Καθηγητή Φυσιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρο Ταραβήρα.

Στην επιστημονική αυτή συνάντηση συμμετέχουν περισσότεροι από είκοσι διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές από διεθνώς αναγνωρισμένα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως τα Karolinska, Francis Crick, Johns Hopkins, Pasteur, κ.ά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''