Νέες διαγνωστικές εξετάσεις που κατευθύνουν τη θεραπεία στα αυτοάνοσα, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στο London School of Economics στο Λονδίνο.

Στην κατάμεστη αίθουσα του  κορυφαίου Πανεπιστημίου London School of Economics, ο γιατρός Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς παρουσίασε προηγμένες διαγνωστικές εξετάσεις που επιτρέπουν αιτιολογική θεραπεία σε ασθενείς με χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και αφορούσε τον Τουρισμό Υγείας στη χώρα μας. Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Τσουκαλάς μίλησε για τις εξετάσεις της μεταβολομικής, το νέο εργαλείο στη φαρέτρα των γιατρών στην αντιμετώπιση των χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι παθολογικές καταστάσεις όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει όργανα και ιστούς ως δικά του και τους επιτίθεται. Ανάλογα με το όργανο που εμπλέκεται διαφέρει η νόσος και η συμπτωματολογία. Έτσι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αφορά το θυρεοειδή αδένα, η ελκώδης κολίτιδα το έντερο, η ατοπική δερματίτιδα το δέρμα κ.ο.κ. Ωστόσο, κάποια αυτοάνοσα αφορούν και παραπάνω από ένα όργανα, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση.

Τα αυτοάνοσα είναι η πρώτη αιτία νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες και υπολογίζεται ότι πλήττουν πάνω από 1 στα 5 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι αφορούν τουλάχιστον ένα άτομο σε κάθε οικογένεια. Πρόκειται για ασθένειες που εμφανίζουν σταθερά αυξανόμενη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, με ποσοστά αύξησης που ξεπερνούν και το 300% για κάποιες από αυτές, όπως η νόσος του Crohn, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η κοιλιοκάκη.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, πέρα από τη γενετική προδιάθεση, ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτοανοσίας παίζουν:

  • η ανθυγιεινή διατροφή
  • οι ελλείψεις σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
  • η έλλειψη άσκησης
  • το στρες
  • η κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών
  • η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • το κάπνισμα
  • η αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού
  • το τοξικό φορτίο από το περιβάλλον


Μέχρι σήμερα, οι παραπάνω παράγοντες και η επίδρασή τους στην υγεία δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν επαρκώς με τις συνήθεις εξετάσεις. Έτσι οι συστάσεις που δίνονταν στους ασθενείς βασίζονταν σε γενικές κατευθυντήριες οδηγίες και την κλινική εμπειρία του γιατρού. Αυτή η ιατρική προσέγγιση βασίζεται σε ενδείξεις (evidence based medicine) και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε κάποιους ασθενείς, όχι όμως σε όλους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία.

Σήμερα η Ιατρική Ακριβείας (Precision Medicine),συμπληρώνει την υπάρχουσα προσέγγιση στοχεύοντας στη χορήγηση της σωστής θεραπείας, στο σωστό ασθενή, τη σωστή στιγμή.

Η ιατρική ακριβείας βασίστηκε στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν τη μέτρηση πολύ μικρών μορίων στο σώμα. Τα μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού ονομάζονται μεταβολίτες και οι αναλύσεις που τα μετράνε είναι οι αναλύσεις μεταβολομικής. (Metabolomic Analysis®).

Μέσω των μεταβολομικών αναλύσεων, οι γιατροί αξιολογούν πλέον αντικειμενικά την επίδραση των παραγόντων κινδύνου σε κάθε ασθενή. Έτσι, προκύπτει η θεραπεία που αποτελείται από εξατομικευμένη διατροφή, διόρθωση των ελλείψεων και βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής στα μέτρα του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Συνολικά μέσω των μεταβολομικών αναλύσεων φαίνονται ελλείψεις, δυσλειτουργίες και βιοχημικές ανισορροπίες σε μοριακό επίπεδο. Έτσι ουσιαστικά εντοπίζονται τα αίτια που προκάλεσαν τη νόσο αλλά και προδιαθέσεις για την ανάπτυξη ασθενειών. 

Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε επίσης ότι:

«Ασθενείς από όλο τον κόσμο που πάσχουν από αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα έρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν αναλύσεις μεταβολομικής. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη κλινική εμπειρία της ομάδας μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, στη χρήση αυτού του σύγχρονου διαγνωστικού εργαλείου».

Η Ημερίδα

Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο  της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της επιστήμης, του επιχειρείν, της Υγείας και του Τουρισμού από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όλο και περισσότεροι γιατροί παγκοσμίως συστήνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως στη Σκωτία που προτείνουν επαφή με τη φύση και στον Καναδά που προτείνουν μουσεία και τέχνη. Η Ελλάδα, η χώρα του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη, αποτελεί ιδανικό συνδυασμό παραγόντων που ωφελούν την υγεία».

Το μήνυμα της ημερίδας ήταν ότι η Ελλάδα συνδυάζει τον καλό καιρό, την μεσογειακή διατροφή, το φιλόξενο περιβάλλον και την άρτια επιστημονική κατάρτιση, παράγοντες που την καθιστούν ιδανικό προορισμό υγείας. 

Η  έναρξη της Ημερίδας έγινε από τον κ. Γιώργο Πατούλη και την κα Κική Σονίδου, Ιατρό Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής, Αντιπρόεδρο της Εταιρείας  Ελλήνων Επιστημόνων. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ. κ. Δημήτρης Καραμήτρος - Τζιράς, Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μιλτιάδης Κροκίδης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Ηνωμένου Βασιλείου, Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και η Joyce Harper, Καθηγήτρια Ανθρώπινης Γενετικής και Εμβρυολογίας, Ινστιτούτο Υγείας Γυναικών, University College London.

 

Πηγή

www.drtsoukalas.com 

http://www.isathens.gr/syndikal/8294-lse-imerida-tourismou-ygeias-isa.html 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα