Οι προοπτικές και οι προκλήσεις στο χώρο της υγείας από την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών θα τεθούν στο 3ο Health Innovation Conference, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Απριλίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Στο συνέδριο συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα παρουσιαστούν πρωτοποριακές τεχνολογίες, που αναμένεται να φέρουν επανάσταση στο χώρο της υγείας, όπως:

·         Ανθρώπινα όργανα σε τσιπ! Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η τεχνολογία αυτή θα αντικαταστήσει τα πειραματόζωα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη νέων, εξατομικευμένων θεραπειών.

·         Τεχνητή Νοημοσύνη. Ανάλυση δεδομένων καρκινοπαθών για την πρόβλεψη των συμπτωμάτων τους κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας

·         Μηχανική θρομβεκτομή. Νέα, πρωτοποριακή τεχνική, που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, μπορεί να δώσει ασθενείς με βαρύ εγκεφαλικό όχι μόνο από το θάνατο, αλλά και από αναπηρία.

·         Αξιοποίηση wearable devices. Διαλογή ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με τη χρήση αισθητήρων ζωτικών βιολογικών ενδείξεων.

Διεθνώς, το πρόβλημα είναι ότι αρκετές νέες τεχνολογίες (φάρμακα, υλικά, μέθοδοι) είναι πολύπλοκες, έχουν υψηλό κόστος και το όφελος για τους ασθενείς μπορεί να είναι ασαφές. Έτσι, απαιτούνται ευέλικτα και αποδοτικά εργαλεία για την αξιολόγηση και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Πλέον, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Υγεία έχουν αντιληφθεί πώς πρέπει να «πετύχουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα». Έτσι, στο συνέδριο θα συζητηθούν τα νέα μοντέλα αξιολόγησης νέων τεχνολογιών και αποζημίωσής τους με βάση την Αξία (Value Based Care), που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται διεθνώς.

Έπειτα από καθυστέρηση ετών, η Ελλάδα προχωρεί επιτέλους δειλά δειλά προς την κατεύθυνση αυτή. Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί η πρώτη συμφωνία «Επιμερισμού του Κινδύνου» (Risk Sharing Agreement), που έχει γίνει στη χώρα μας μεταξύ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και της εταιρείας Medtronic.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει Ειδική Επιτροπή για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας, λέγοντας ότι στόχος είναι να μετεξελιχθεί σε ανεξάρτητο φορέα, ενώ η ΝΔ έχει εξαγγείλει ότι θα δημιουργήσει νέο οργανισμό.

Στο συνέδριο θα τεθούν επί τάπητος οι προκλήσεις, τα εμπόδια και οι προοπτικές στην εφαρμογή της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στην Ελλάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]