Ανταποκρινόμενοι στις αυξανόμενες ανάγκες υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους άστεγους της Θεσσαλονίκης, από το Δεκέμβριο του 2020, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας υλοποιούν τακτικές δράσεις στο δρόμο με επιτόπια παρέμβαση, προσεγγίζοντας και προσφέροντας βοήθεια στον άστεγο πληθυσμό που έχει ανάγκη.

Με τη συνδρομή του προσωπικού, νοσηλευτή, γενικού ιατρού καθώς και τη σημαντική βοήθεια εθελοντών και εθελοντριών, τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα Streetwork των ΓτΚ Ελλάδας, κινείται με στόχο τον εντοπισμό, την εκτίμηση των αναγκών αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αστέγων. Ταυτόχρονα, παρέχεται υγειονομική υποστήριξη, ώστε να αντιμετωπισθούν ασθένειες από τις οποίες ταλαιπωρείται ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που διαβιούν στο δρόμο ή σε επισφαλή στέγη. Περίπου οι μισοί από τις δεκάδες των συνανθρώπων μας που έλαβαν φροντίδα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν σε συννοσηρή κατάσταση, αφού εκτός της αστεγίας, έχουν να αντιμετωπίσουν και χρόνιες ασθένειες, για αυτό και διασυνδέθηκαν με το Πολυϊατρείο των ΓτΚ Ελλάδας στην οδό Πτολεμαίων 29Α, καθώς και με άλλους υγειονομικούς φορείς, όπου και ενεργήθηκε περαιτέρω ιατρικός έλεγχος για την εκτίμηση των αναγκών τους.

Δύο από τα άτομα που προσεγγίστηκαν, αντιμετώπιζαν σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα για τα οποία δεν είχαν λάβει εξειδικευμένη ψυχιατρική φροντίδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πλέον βρίσκονται σε τακτική παρακολούθηση από ψυχίατρο του προγράμματος ΕΣΠΑ, που υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Θράκης. Επίσης, η ομάδα Streetwork παρέδωσε σε όλους είδη πρώτης ανάγκης, όπως kit ατομικής υγιεινής, ξηρά τροφή, υπνόσακους κ.ά., ενώ σε όσους παραπέμφθηκαν στο Πολυιατρείο πραγματοποιήθηκε αντιγριπικός εμβολιασμός από τον παθολόγο των ΓτΚ Ελλάδας.

Η προσφορά βοήθειας και υποστήριξης σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες συνανθρώπων μας, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η διαβίωση στο δρόμο θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, ακόμα περισσότερο εν μέσω της πανδημίας, με την έκθεσή τους στη μετάδοση του Covid19. Ταυτόχρονα, τα καθημερινά ζητήματα μετακίνησης του συγκεκριμένου πληθυσμού, δυσκολεύουν την προσέγγισή του, για αυτό και οι δράσεις στο δρόμο από τους ΓτΚ Ελλάδας, έχουν αυξηθεί τόσο σε συχνότητα όσο και σε προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές Φεβρουαρίου όπου και επιδεινώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, η ομάδα Streetwork με τη συμβολή εθελοντών και εθελοντριών, προσέγγισε ακόμα περισσότερα άτομα που δεν είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν ενώ είναι πολλά τα άτομα που απευθύνονται στους ΓτΚ Ελλάδας με σκοπό τη μεσολάβηση και τη διασύνδεση με κάποιο τοπικό φορέα φιλοξενίας αστέγων.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα