Επιστολή εξηγήσεων με την οποία θα ζητά τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εκδώσει τις Αποφάσεις για το Ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, θα αποστείλει η Επιτροπή Αναφορών προς το υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής θα ζητήσει η ίδια προσωπικά να δοθεί γραπτή απάντηση.

Στη συζήτηση που έγινε την Τρίτη στην Επιτροπή Αναφορών και ξεπέρασε τα 45 λεπτά, τοποθετήθηκε αρχικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως “στην Ελλάδα υπάρχει η καλύτερη διασπορά φαρμακείων σε ολόκληρη την Ευρώπη”.

Τι θα προσφέρει – αναρωτήθηκε – η απελευθέρωση που φέρνει οποιονδήποτε ιδιώτη στα φαρμακεία;

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο “ανταγωνισμός” έφερε στην Ελλάδα αύξηση στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από 20% έως 50%.

“Τα 11.000 φαρμακεία δεν δημιουργούν μονοπώλια. Οι δέκα αλυσίδες όμως ναι”, είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
“Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταδικάσει την πρακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και να ζητήσει να αποσύρει τις Αποφάσεις αυτές”, κατέληξε ο κ. Λουράντος.

Εγγράφως

Ο ευρωβουλευτής της “Λαϊκής Ενότητας” Νίκος Χουντής, ανακοίνωσε πως η ελληνική κυβέρνηση καλείται να απαντήσει εγγράφως εάν εκβιάστηκε για τις άδειες των φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς.

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του κ. Χουντή, η ελληνική κυβέρνηση ερωτάται εάν η δυνατότητα που έδωσε σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία, ήταν προϊόν εκβιασμού των θεσμών και όχι ελεύθερη βούλησή της!

Το δικαίωμα σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία στην Ελλάδα, που θεσπίσθηκε το 2015 με τον νόμο 4334/2015 και την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 29.10.2015, συζητήθηκε ενδελεχώς την Τρίτη στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αιτία της συζήτησης ήταν Αναφορά του ΠΦΣ που είχε καταθέσει εκ μέρους του ο κ. Χουντής, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κώστα Λουράντο τον Νοέμβριο του 2015 και την απόφαση για συντονισμό της δράσης τους.

Με την Αναφορά του, ο ΠΦΣ ζητούσε:

Την καταδίκη της “Κομισιόν”, καθώς, ως ένας εκ των τεσσάρων “θεσμών”, παραβίασε το θεσμικό της ρόλο, εκβιάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει παρά τη θέλησή της, καταπατώντας καταφανώς τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Την κατάργηση του νόμου για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση και την εκ νέου νομοθέτηση.

Στην Αναφορά επισημαίνεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι, τόσο οι υφιστάμενες Οδηγίες, όσο και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ορίζουν με σαφήνεια ότι “τα κράτη - μέλη δύνανται να περιορίσουν τη λιανική πώληση φαρμάκων αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς”.

Στη συζήτηση, η οποία διεξήχθη την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επέμεινε ότι δεν υπήρξε κανένα θέμα εκβιασμού της ελληνικής κυβέρνησης και ότι αυτή, αυτοβούλως νομοθέτησε υπέρ του ανοίγματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Χουντής, κατηγόρησε την Κομισιόν ότι “παραβιάζει το θεσμικό της ρόλο, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”.

Έκανε λόγο για μία “μία γραφειοκρατία που έχει καταστεί ανάλγητη, προωθεί τα συμφέροντα των ολίγων και οικονομικά ισχυρών, σε βάρος των χιλιάδων μικρών και αδυνάτων”.

 

Δημ.Κ.

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης