Περίεργα κόλπα καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όσον αφορά εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, οι οποίες ακολουθούν πρακτικές παραβίασης του νόμου -που ορίζει τον τρόπο διάθεσης των ειδών αυτών- με στόχο το κέρδος. Όπως αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε ο ΠΦΣ στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπερσίμη "υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων, σύμφωνα με τους οποίους οι ασφαλισμένοι οι οποίοι δικαιούνται ιατροτεχνολογικά προϊόντα, προϊόντα ειδικής διατροφής κ.λ.π. αποτείνονται στα φαρμακεία τους για να προμηθευτούν τα εν λόγω προϊόντα με βάση  την υπογραφείσα σύμβαση, έχοντας στην κατοχή τους μόνο έναν αριθμό τηλεφώνου και όχι τις γνωματεύσεις, ώστε να προμηθευτούν τα προϊόντα αυτά.

Στην επιστολή, υποστηρίζεται ότι επικοινωνώντας οι φαρμακοποιοί με τον κάτοχο του αριθμού τηλεφώνου, ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για εταιρεία πώλησης των εν λόγω προϊόντων, η οποία έχει στην κατοχή της τις γνωματεύσεις του ασθενούς, υπογεγραμμένες και θεωρημένες από τους ελεγκτές ιατρούς.

Δηλώνουν μάλιστα στους φαρμακοποιούς την τιμή με την οποία τους αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα προϊόντα και τους ενημερώνει ότι θα τους στείλει τα προϊόντα με την τιμή αυτή, μείον κάποια έκπτωση αν πληρωθούν μετρητοίς.

Σε επικοινωνία που είχε ο ΠΦΣ με γνωστή εταιρεία με σκευάσματα ειδικής διατροφής, ενημερώθηκε από στέλεχός της ότι οι ιατρικοί επισκέπτες ακολουθούν συγκεκριμένη μεθοδευμένη διαδικασία, συγκεντρώνοντας τις γνωματεύσεις από τα νοσοκομεία μέσω των ιατρών, τις θεωρούν, και στη συνέχεια τις διοχετεύουν στην εταιρεία τους. Με αυτό τον τρόπο ο φαρμακοποιός αναγκάζεται να εκτελέσει τις γνωματεύσεις αυτές από εταιρεία η οποία έχει στα χέρια της τις γνωματεύσεις, μη έχοντας την επιλογή εταιρείας.

Η όλη αυτή η διαδικασία, πέρα από παράνομη, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πώς οι εταιρείες αυτές απόκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ασθενών (γνωματεύσεις). Καταστρατηγείται η σχετική σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους και επιπροσθέτως δημιουργεί και υπόνοιες για αδιαφανείς διαδικασίες σε βάρος του Οργανισμού σας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΦΣ ζήτησε την άμεση παρέμβαση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος για να πάψουν και τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]