Το κτίριο του Κεράνη, που κάποτε (2014) είχε αποφασιστεί να εγκαταστήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και στις αρχές του 2017 τη Γενική  Γραμματεία  Αθλητισμού, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Αρχή  Εξέτασης  Προδικαστικών Προσφυγών, σήμερα έχει προταθεί ως έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Φυσική απόρροια αυτού η πρόσφατη τροπολογία στη Βουλή για την εξόφληση οφειλών ύψους 7,2 εκατ. ευρώ που έχουν δημιουργηθεί από το 2014 και μετά. Το ελληνικό Δημόσιο, όλα αυτά τα χρόνια άφησε απλήρωτα μισθώματα, λογαριασμούς ρεύματος, υπηρεσιών υποστήριξης κ.λπ.

Μακάρι, λένε παράγοντες της αγοράς, να κατάφερνε η Ελλάδα να πάρει την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος λόγω Brexit, αφήνει το Λονδίνο και αναζητεί νέο σπίτι....Τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά και όχι μόνο οικονομικά -από τους περίπου 1.000 υπαλλήλους που απασχολεί και τους πολλούς συναλλασσόμενους με τον Οργανισμό- αλλά και σε επίπεδο κύρους και βαρύτητας της ελληνικής φωνής στο διεθνές στερέωμα. Όμως, τονίζουν οι ίδιοι, ο ανταγωνισμός στη διεκδίκηση είναι μεγάλος, καθώς 19 κράτη έχουν υποβάλει υποψηφιότητα και κάποια εξ αυτών είναι πρότυπα υποδομών, οργάνωσης και νοοτροπίας. 

Αν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, αν κέρδιζε δηλαδή η Ελλάδα την έδρα, αυτό θα φάνταζε πιο πολύ ως χάρη για τα όσα έχει υποφέρει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Και συνεχίζουν: χωρίς κανείς να αμφισβητεί τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδος, που είναι στρατηγικής σημασίας, το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης συγκριτικά με άλλα κράτη, την αναβάθμιση των υποδομών τα τελευταία χρόνια, τη γειτνίαση του προτεινόμενου κτιρίου με το Λιμάνι, υπογραμμίζουν ότι το ασταθές οικονομικό-φορολογικό περιβάλλον,  οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οι απεργίες κ.λπ. αποτελούν αγκάθια στη διεκδίκηση.    

Στην ελληνική υποψηφιότητα που έχει κατατεθεί, τα "όπλα" που χρησιμοποιούνται είναι οι   συγκοινωνίες,  τα ξενοδοχεία,  τα σχολεία, οι ιδιωτικές κλινικές και βεβαίως ο Ελληνικός πολιτισμός.

Στο σχετικό φάκελο γίνεται λόγος για το αεροδρόμιο  Ελευθέριος Βενιζέλος και τα 20 εκατ. επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο, αλλά και στο Μετρό, που καλύπτει 30 χλμ και στο οποίο το 2019 θα έχουν προστεθεί 6 νέοι σταθμοί. Επίσης, προβάλλονται οι ξενοδοχειακές υποδομές της πρωτεύουσας με τα 450 ξενοδοχεία που προσφέρουν 55.770 κρεβάτια και επιλέγουν περίπου 2 εκατ. επισκέπτες το χρόνο.  Αναφορά γίνεται και σε διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν παραρτήματα στην Ελλάδα και βεβαίως στις 118 κλινικές  που λειτουργούν 20.000 κλίνες στη χώρα. Στα πλεονεκτήματα που προβάλλονται είναι επίσης η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, τα δημόσια ερευνητικά κέντρα, καθώς και οι σχετικές σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.α. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την πόλη όπου θα μεταφερθεί ο Οργανισμός, το φθινόπωρο του 2017. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα