«Όσο και αν κάποιους τους πειράζει, οι επενδύσεις στην Ελλάδα υπό την σκέπη των σημερινών δεδομένων αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός», μας λέει πάροχος από τον χώρο της υγείας και μας αποκαλύπτει τις καλοκαιρινές επαφές που είχε με υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από πρόσκληση της τελευταίας.

Αναλυτικότερα, όπως μας ανέφερε, κάποιο fund από την Ινδία είχε προσεγγίσει  υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών -που ασχολείται με επενδύσεις από το εξωτερικό- προκειμένου να βρει επιχειρήσεις υγείας στην Ελλάδα, που ενδιαφέρονται να πουληθούν. Η πηγή μας, όπως μας ανέφερε, δέχθηκε κρούση από την υπηρεσία του υπουργείου τον Αύγουστο και ενημερώθηκε ότι το σχετικό fund ενδιαφέρεται να αποκτήσει και διαγνωστικά κέντρα αλλά και  κλινικές. Από τότε, κατά τον ίδιο, το fund χάθηκε και μέχρι στιγμής δεν έχει ξαναγίνει κανένας λόγος για αυτό.

Αναμφίβολα, τόνισε η πηγή μας, η εποχή ενδείκνυται για όποιον κεφαλαιούχο θέλει να αγοράσει ελληνικές επιχειρήσεις υγείας, καθώς θα της αποκτήσει κοψοχρονιά, εξαιτίας  αφενός των σταθερά μειούμενων θεμελιωδών τους μεγεθών και αφετέρου των υψηλών  δανειακών υποχρεώσεων, που συγκεντρώνουν (γεγονότα που ως γνωστόν μειώνουν μεταξύ άλλων την διαπραγματευτική ισχύ). Οι οποίες υποχρεώσεις, ακριβώς επειδή αυξάνονται γεωμετρικά λόγω των καθυστερημένων πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και των άστοχων προς πάσα κατεύθυνση περικοπών που κάνει ο Οργανισμός, καθιστούν αδύνατες τις όποιες προσπάθειες συμμαζέματος που γίνονται  !

Και επειδή τα νούμερα όταν αποτυπώνονται έχουν άλλη αξία, από το 2010 μέχρι τώρα έχουν κλείσει 12 διαγνωστικά και 40 κλινικές. Νούμερα που θεωρείται βέβαιο, ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα στο άμεσο μέλλον, από δύο γεγονότα. Πρώτον, από τις περικοπές –για το 2017 έχει πληρωθεί ο Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Απρίλιος, ενώ ο Μάρτιος και ο Μάιος δεν θα δοθούν- και από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Τακτική που ακολουθείται πλέον κατά κόρον από τους συνεργάτες των επιχειρήσεων υγείας (προμηθευτές, τράπεζες κ.λπ) που θέλουν να πληρωθούν, καθώς αρκετοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λουκέτου.  

Στο ερώτημά μας ποιες επιχειρήσεις πωλούνται, οι απαντήσεις που λαμβάνουμε είναι ‘’αν όχι όλες, σχεδόν όλες’’. Όμως από την άλλη, κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να επενδύσει όταν το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα παρομοιάζεται με κινούμενη άμμο και την ίδια στιγμή, οι πληρωμές εκτός από καθυστερημένες είναι και κουτσουρεμένες.

Αυτός ήταν και ο λόγος, δηλαδή η τακτική του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με άλλο επιχειρηματία από τον χώρο της υγείας που δραστηριοποιείται στον Πειραιά, να μην κλειστεί το deal εξαγοράς από γερμανικό όμιλο. Μολονότι, όπως λέει, είχε βρεθεί το τίμημα εξαγοράς, όταν οι επενδυτές αντιλήφθηκαν τον τρόπο (κουτσούρεμα) και τον χρόνο αποζημίωσης από το Δημόσιο, ακύρωσαν την συμφωνία.