Κόκκος άμμου παραμένει το μερίδιο που καταλαμβάνουν στον τζίρο των 11.000 φαρμακείων τα αναλώσιμα που διακινούνται μέσω αυτών, εν αντιθέσει με τις εταιρείες που τα εμπορεύονται, οι οποίες παραμένουν  κυρίαρχες στην συγκεκριμένη αγορά και με διαφορά από τον καινούργιο τους ανταγωνιστή.

Παράγοντας από την αγορά των φαρμακείων, μας επεσήμανε ότι ενώ ο τζίρος των αναλώσιμων στην Αθήνα εμφανίζει μία αυξημένη κινητικότητα, αυτό δεν ισχύει  στην επαρχία, λόγω των ισχυρών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών και των νοσοκομείων. Όσον αφορά την Αθήνα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από τον Ιανουάριο, όπως απεικονίζεται και στον παρακάτω πίνακα, η αγορά αυξάνεται σταθερά αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.  

Σύμφωνα με τελευταία αποκλειστικά στοιχεία του Iatronet, σήμερα (9 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης από τα φαρμακεία) ο μηνιαίος πανελλαδικός τζίρος των φαρμακείων- πάντα όσον αφορά τα αναλώσιμα- είναι 7,5 εκατ. ευρώ. Μέγεθος που σημαίνει ότι κατά μέσον όρο κάθε φαρμακείο αποκομίζει περί τα 800 ευρώ -αν και ακούγεται ότι υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις που συγκεντρώνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά- με τη μεικτή κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 160 ευρώ (20% μεικτό περιθώριο κέρδους κατά μέσο όρο).  Ποσό που επί της ουσίας, σημειώνει η ίδια πηγή, εκτός από αμελητέο είναι και ανύπαρκτο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει «κουτσουρεμένα» τα τιμολόγια που του υποβάλλονται και με πεντάμηνη καθυστέρηση. 

Στον αντίποδα των φαρμακείων, βρίσκονται οι 1.500 εταιρείες που τα εμπορεύονται, οι οποίες κρατούν σταθερά τα ηνία της συγκεκριμένης αγοράς και τουλάχιστον επί του παρόντος δεν απειλούνται από κανένα. Πηγές αναφέρουν ότι ο μηνιαίος τους τζίρος (από τα αναλώσιμα) φθάνει τα 73 εκατ. ευρώ. Άρα, μπορεί το μονοπώλιο των εταιρειών να έχει υποστεί μια κάποια ρωγμή, όμως παραμένουν πρωταγωνιστές της εν λόγω αγοράς.

Θα μπορούσαν, εν δυνάμει, τα φαρμακεία να αυξήσουν τον τζίρο τους στην συγκεκριμένη αγορά, σημειώνουν πηγές, αν συμπεριλάμβαναν στην προϊοντική τους γκάμα περισσότερα υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Γκάμα, που σήμερα επικεντρώνεται ως επί το πλείστον στις ταινίες σακχάρου, σε πολύ περιορισμένο υγειονομικό υλικό (π.χ. σύριγγες) και στα γάλατα.  Βεβαίως, μία τέτοια διεύρυνση θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χώρο σε τ.μ., παράμετρο που όμως δεν μπορούν να καλύψουν τα περισσότερα φαρμακεία.  

Επίσης, ένα άλλο σημείο που δυσχεραίνει την αύξηση της δυναμικής των αναλώσιμων μέσα στα φαρμακεία είναι ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα τα οποία δεν έχουν αριθμό ΕΚΑΠΤΥ και αφορά την πιστοποίησή τους που είναι απαραίτητη λόγω της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.  

  Υγειονομικό Υλικό Ειδική Διατροφή Ακουστικά και Αναπνευστικές Συσκευές Ευρωπαϊοι Υγιειονομικό Υλικό Ευρωπαϊοι Ειδική Διατροφή Σύνολο
ΙΑΝ. 2918 187 27     3132
ΦΕΒ. 2984 240 60 1 1 3334
ΜΑΡ. 2946 513 144 5 1 3609
ΑΠΡ. 2940 550 135 7   3632
ΜΑΙ. 2904 613 201 9   3727

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει