Αυξητικά κινήθηκαν οι εγκρίσεις νέων φαρμάκων την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Σύμφωνα με αυτό, οι εγκρίσεις φαρμάκων στις Η.Π.Α. έφτασαν το 2017 σε υψηλά επίπεδα, με 46 νέα φάρμακα να παίρνουν το πράσινο φως-  διπλάσια σε αριθμό από αυτά που εγκρίθηκαν το 2016.

Ανάλογα αυξήθηκε και ο αριθμός των εγκρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ ενέκρινε 92 νέα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των γενόσημων φαρμάκων, έναντι 81 το 2016, ενώ την ίδια στιγμή οι αρμόδιες αρχές στην Κίνα πρότειναν σχέδια επιτάχυνσης των εγκρίσεων σκευασμάτων. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φαρμάκων παγκοσμίως είδαν τις μέσες αποδόσεις των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης να μειώνονται, αντανακλώντας τις ανταγωνιστικότερες πιέσεις και το αυξανόμενο μερίδιο των νέων προϊόντων που προέρχονται τώρα από τις νεότερες βιοτεχνολογικές εταιρείες.

Η εταιρεία συμβούλων Deloitte, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αναμενόμενες αποδόσεις σε 12 από τους κορυφαίους φαρμακοποιούς του κόσμου ήταν σε οκταετή χαμηλά επίπεδα- μόλις 3,2%.

Πολλά από τα φάρμακα που έλαβαν πράσινο φως το 2017 ήταν για σπάνιες ασθένειες και υποτύπους καρκίνου, που συχνά στοχεύουν σε πολύ μικρούς πληθυσμούς, αν και μπορούν να κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στα σκευάσματα που εγκρίθηκαν πέρυσι δεν περιλαμβάνεται το πρώτο από ένα νέο κύμα κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών από τις Novartis, Gilead Sciences και Spark Therapeutics που εγκρίθηκαν το 2017 σε μια ξεχωριστή κατηγορία.

Ο Επίτροπος για τα Τρόφιμα και τα Φάρμακα των ΗΠΑ (FDA), κ. Scott Gottlieb, χαρακτήρισε τα προϊόντα αυτά ως "ένα εντελώς νέο επιστημονικό πρότυπο για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών". Ωστόσο, υπάρχει συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αποζημιώνουν αυτά.

Για το τρέχον έτος, οι εταιρείες έχουν περισσότερα νέα προϊόντα που περιμένουν στα συρτάρια τους, παρόλο που ο ρυθμός των εγκρίσεων του FDA μπορεί να μετριαστεί από το γεγονός ότι πολλά φάρμακα που ήταν να εγκριθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 πήραν το "πράσινο φως" το 2017.

Λιγότερες εγκρίσεις αναμένονται και στην Ευρώπη, εξαιτίας των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει για την μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ, ως αποτέλεσμα της απόφασης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο