Νέο κύμα ανατιμήσεων σε Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα φέρνει ο Φεβρουάριος.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη μία εταιρεία ενημερώνει τις φαρμακαποθήκες ότι από τον Φεβρουάριο ετοιμάζεται να μπει νέο καπέλο στη χονδρική τιμή γνωστών και παλαιών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πρώτα και με διαφορά στις αυξήσεις που έχουν γίνει όλη την προηγούμενη περίοδο, όσον αφορά τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα, είναι από το σύνολο των κατηγοριών τα αναλγητικά, αναφέρουν πηγές, προσθέτοντας ότι αυτά αναμένεται να  πρωταγωνιστήσουν και σε αυτές που έρχονται από τον επόμενο μήνα.

Ήδη, πολυεθνική σε συναντήσεις που είχε πρόσφατα με φαρμακαποθήκες ενημέρωσε ότι  σκεύασμά της (αναλγητικό) θα πάει από 1,26 ευρώ χονδρική τιμή σε 2,30 ευρώ χονδρική τιμή.  

Ωστόσο, αυτή δεν είναι και η μόνη περίπτωση ανατίμησης, καθώς μόλις προ ημερών άλλη πολυεθνική, η οποία είχε περάσει ανατιμήσεις τον Ιούλιο από 4%-10% επανήλθε με νέα καπέλα. Συγκεκριμένα,  σε ένα από τα σκευάσματα της (αναλγητικό) στην πιο απλή του μορφή ετοιμάζει μετά την αύξηση του 4% (Ιούλιο) ένα επιπλέον 8% το φετινό Φεβρουάριο, φθάνοντας έτσι συνολικά το 12%. 

Με τις αυξήσεις των τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ, στελέχη από τον χώρο των φαρμακαποθηκών αναμένουν ότι το πρώτο φετινό εξάμηνο, η αύξηση των πωλήσεων στα Μη Συνταγογραφούμενα Σκευάσματα θα είναι πάνω  από 13%. Μεσοσταθμικά οι αυξήσεις που έγιναν στο σύνολο, μας λένε οι ίδιοι, όσον αφορά στη χονδρική ήταν από 17% έως και 20%. 

Πάντως, αν ισχύσουν οι εκτιμήσεις των στελεχών του χονδρικού εμπορίου, αυτό σημαίνει ότι η αξία (λιανική) των Μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα σπάσει προς τα πάνω το φράγμα των 300 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα (270 εκατ. ευρώ εκτιμάται η χονδρική αξία). Βεβαίως, στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι οι εκτιμήσεις βασίζονται στις ανατιμήσεις που έχουν γίνει και όχι σε αυτές που θα γίνουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. 

Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο της κατηγορίας των Μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, πρώτο και με διαφορά σε πωλήσεις είναι τα αναλγητικά (περιλαμβάνονται οι παρακεταμόλες), ακολουθούν τα αντιβηχικά και στην τρίτη θέση είναι τα ρινικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο