Την επιτακτική ανάγκη να βρεθούν νέα εξελιγμένα αντιβιοτικά για την καταπολέμηση των βακτηρίων έθιξε έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και βασίστηκε στην ανάλυση 30  φαρμακευτικών, βιοτεχνολογικών και  εταιρειών με γενόσημα. 

Η έκθεση που διενεργήθηκε από το Ολλανδικό ίδρυμα Access to Medicine ανακάλυψε ότι ο αριθμός των αντιβιοτικών που αναπτύσσονται από το 2000 έχει μειωθεί. Σύμφωνα με την έκθεση η GlaxoSmithKline (GSK) και η Johnson & Johnson (J & J) πρωτοστατούν στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης αντιβιοτικών μεταξύ των μεγάλων εταιρειών. Όσον αφορά στα γενόσημα πρωταγωνιστεί η  Mylan, ενώ η  Entasis είναι η πιο ενεργή εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Η έκθεση ζήτησε  συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις, τους υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής και τις αρχές δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει η έκθεση,  γιατροί,  φαρμακοβιομηχανία και  ασθενείς πρέπει  να διαδραματίσουν το ρόλο τους στον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών, υπενθυμίζοντας ότι οι περισσότερες εταιρείες είχαν  υπογράψει για αυτό μια σειρά δεσμεύσεων  που παρουσιάστηκαν στο Νταβός πριν από δύο χρόνια.

Η έκθεση παρακολούθησε την έρευνα και την ανάπτυξη   30 εταιρειών για νέες αντιμικροβιακές ουσίες, καθώς  και τις πολιτικές για την εξασφάλιση της πρόσβασης και της σωστής χρήσης των αντιμικροβιακών ουσιών.

Διαπίστωσε ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 28 αντιβιοτικά που έχουν περάσει σε μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης και στοχεύουν σε παθογόνους παράγοντες, οι οποίοι  θεωρούνται κρίσιμες προτεραιότητες τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από τις αρχές των ΗΠΑ.

Ωστόσο, μόνο δύο από αυτά έχουν σχέδια να εξασφαλίσουν ότι θα μπορούσαν αφενός να γίνουν προσιτά και αφετέρου να χρησιμοποιηθούν με σύνεση εάν φθάσουν στην αγορά.

Ο Jayasree Iyer, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Access to Medicine, δήλωσε: "Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αντιβιοτικά στις σωστές δόσεις ή για τα σωστά μικρόβια, υπάρχει κίνδυνος να δώσουμε στα βακτήρια την ευκαιρία να προσαρμόσουν και να ενισχύσουν την άμυνά τους.  Η απειλή ότι οι μολυσματικές μολύνσεις θα μπορούσαν και πάλι να γίνουν απειλητικές για τη ζωή εντείνεται.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes