Η Sanofi θα αγοράσει όλες τις μετοχές της Bioverativ έναντι 105 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά,  με μια πριμοδότηση 63% για την τιμή της μετοχής της Παρασκευής. Η συμφωνία θα φθάσει τα 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν "ακριβό". Πάντως, η συναλλαγή εγκρίθηκε ομόφωνα, τόσο από τα διοικητικά συμβούλια της Sanofi όσο και από το Bioverativ.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, οι λόγοι που οδήγησαν την Sanofi σε αυτή την απόφαση είναι οι εξής: 

1) Η αιμορροφιλία είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά με παγκόσμιες ετήσιες πωλήσεις της τάξεως των 10 δισ. δολ. Σήμερα 181.000 άτομα εμφανίζουν διαταραχές με το αίμα και αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τους κατά 7% ετησίως μέχρι το 2022. 

Σημειώνεται ότι η σπάνια κατάσταση του αίματος,  συνήθως κληρονομείται, ενώ αρκετές επιπλοκές εμφανίζονται και κατά τις μεταγγίσεις αίματος.

Η Bioverativ διαθέτει σήμερα τα  προϊόντα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ σχεδιάζει να επεκταθεί σε πρόσθετες γεωγραφικές περιοχές.   

2) Το κορυφαίο φάρμακο της Sanofi είναι η ινσουλίνη Lantus. Το φάρμακο αντιπροσώπευε το 13% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, δηλαδή 3,5  δισ. ευρώ επί συνόλου 26,4 δισ. ευρώ.  Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Sanofi για την ινσουλίνη Lantus έληξε το 2015 και από τότε φτάνουν στην αγορά φθηνότερες και εναλλακτικές θεραπείες.  

3) Η στρατηγική της είναι να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της με νέα σκευάσματα (συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων ασθενειών όπως η αιμορροφιλία). Όπως υποστηρίζουν αναλυτές, προκειμένου να ανταγωνιστεί άλλους πολυεθνικούς παίκτες πρέπει να προχωρήσει σε νέες εξαγορές επισημαίνοντας ότι η τελευταία που έγινε από την Sanofi ήταν το 2011. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Πόσο ωφέλιμη είναι η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό [μελέτη]