Φωτιά έχουν πάρει οι ανατιμήσεις στα Μη Συνταγογραφούμενα Σκευάσματα. Τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι από πέρυσι έως σήμερα 82 κωδικοί -αφορά μόνο τα brands και όχι τις υποκατηγορίες αυτών- έχουν αυξήσει τις τιμές τους από 3% έως και 80%. Αυτές τις πραγματοποίησαν 16 εταιρείες  εκ των οποίων οι 8 είναι ελληνικές. 

Την ίδια στιγμή,  πληροφορίες λένε ότι κάποιες εταιρείες που ήδη έχουν κάνει 2 ανατιμήσεις στα βασικά τους σκευάσματα   ετοιμάζονται για νέα "καπέλα" καθ' υπόδειξη των μητρικών που θέλουν τα φάρμακα που διακινούνται στην ελληνική αγορά να εναρμονιστούν τιμολογιακά με τις τιμές που ισχύουν στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, μιλάμε για διπλή τιμή συγκριτικά με την τρέχουσα.

Ανά κατηγορία σκευασμάτων, και με στοιχεία από πέρυσι τον Ιούλιο, τα αναλγητικά πρωταγωνιστούν με ανατιμήσεις που ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 17%.

Για παράδειγμα, κορυφαία αναλγητική κρέμα τον περσινό Αύγουστο κόστιζε στη λιανική 6,58 ευρώ, λίγο μετά ανατιμήθηκε στα 6,78 ευρώ και στις 31/1/2018 ανέβηκε στα 7,27 ευρώ (άνοδος 6%).  Από την άλλη, αναλγητικό σκεύασμα από 1,8 ευρώ που κόστιζε στις 4/12/2017 εκτοξεύτηκε στα 3,4 ευρώ την 1/2/2018 (αύξηση 80%). 

Την ίδια στιγμή, αυξήσεις της τάξεως του 15% σημειώθηκαν και στα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία όπως δείχνουν να καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση στο ύψος των ανατιμήσεων. Ακολουθούν με 10% τα αντιβηχικά και άλλο τόσο τα ρινικά φάρμακα. Σε χαμηλότερα επίπεδα, στο 7%, υπολογίζονται οι αυξήσεις στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. 

Παράγοντες από τον χώρο του φαρμακείου και των φαρμακαποθηκών υποστηρίζουν ότι σαφής εικόνα για τα θεμελιώδη μεγέθη των ΜΗΣΥΦΑ θα υπάρχει τον Ιούλιο, που ουσιαστικά θα έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από το ξεκίνημα των ανατιμήσεων. Παρόλα αυτά, μολονότι περιμένουν αύξηση στον συνολικό τζίρο -από τα 350 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα- η άνοδος δεν αναμένεται ότι θα είναι και απαραίτητα θεαματική, καθώς ο καταναλωτής λόγω των οικονομικών συνθηκών που βιώνει θα προσπαθήσει να καλύψει τις ανάγκες του με τα φθηνότερα brands σε κάθε κατηγορία.  Παράλληλα, επειδή πολλά από αυτά τα σκευάσματα είναι αυθόρμητης αγοράς, υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί και ο όγκος των πωληθέντων τεμαχίων.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας