Η Bayer έλαβε το «πράσινο φως» από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού για την εξαγορά της Monsanto, καθώς υποσχέθηκε να πουλήσει σημαντικά τμήματα της επιχείρησης.

Όπως μεταδίδουν οι FT, η γερμανική εταιρεία υποσχέθηκε να πουλήσει ορισμένες μονάδες παρασιτοκτόνων και σπόρων της στην ανταγωνίστρια BASF, προκειμένου να καθησυχάσει την επιτροπή για το ενδεχόμενο η συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία να μειώσει τον ανταγωνισμό στην ΕΕ και να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, χαμηλότερη ποιότητα, περιορισμό των επιλογών και λιγότερη καινοτομία στα προϊόντα. Η Bayer, επίσης, θα δώσει στην BASF το χαρτοφυλάκιο ψηφιακής γεωργίας.

Σημειώνεται πως η συμφωνία της Bayer να εξαγοράσει τη Monsanto προς 66 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2016 ήταν η τρίτη από μια σειρά μεγάλων συγχωνεύσεων στον κλάδο των αγροχημικών και σπόρων.

Οι άλλες δύο συμφωνίες ήταν η συγχώνευση της Dow με την DuPont και η εξαγορά της Syngenta από την ChemChina.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε: «Εγκρίναμε το σχέδιο της Bayer για εξαγορά της Monsanto, διότι οι παραχωρήσεις των δύο πλευρών, αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ, ανταποκρίνονται πλήρως στις ανησυχίες μας για τον ανταγωνισμό. Η απόφασή μας διασφαλίζει πως θα υπάρξει αποτελεσματικός ανταγωνισμός και καινοτομία στους σπόρους, στα παρασιτοκτόνα και στις αγορές ψηφιακής γεωργίας μετά τη συγχώνευση».

«Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια μεγάλη επιτυχία και αποτελεί σημαντικό ορόσημο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Werner Baumann. «Μαζί με τη Monsanto, θέλουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο να μπορούν να παράγουν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, με πιο βιώσιμο τρόπο, που θα ωφελήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και το περιβάλλον».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αγνοείται 15χρονη Ελληνίδα στην τραγωδία του Γκραν Μοντανά
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην πρώτη γραμμή της προφοράς και το 2025
Επιστρατεύονται στρατιωτικοί κτηνίατροι για την αντιμετώπιση της ευλογιάς αιγοπροβάτων