Εντείνεται ο ανταγωνισμός από τα βιολογικά φάρμακα, τα οποία έχουν αφενός αλλάξει τον τρόπο θεραπείας των ασθενειών αφετέρου επτά σκευάσματα της συγκεκριμένης κατηγορίας συγκαταλέγονται στα 15 κορυφαία σκευάσματα του κόσμου βάσει των πωλήσεών τους.   

Η έρευνα που ακολουθεί, επικεντρώνεται στα 5 κορυφαία βιολογικά φάρμακα στην Ευρώπη, τα οποία αναπτύχθηκαν είτε από εταιρείες που έχουν έδρα στην Κοινότητα ή δημιουργήθηκαν μεν από εταιρείες εκτός της Ευρώπης αλλά  επί του παρόντος αναπτύσσονται και διατίθενται στην αγορά από ευρωπαϊκές εταιρείες. 

Τrastuzumab

Παραγωγός: Genentech (Roche)

Έσοδα 2017:   5,9 δισ δολ.

5ο φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως

Αυτό το φάρμακο εισήχθη στην εργαλειοθήκη της ογκολογίας το 1998, όταν η Genentech (τώρα Roche) έλαβε έγκριση εμπορίας από το FDA για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Η κοινοτική έγκριση κυκλοφορίας χορηγήθηκε το 2000.  

Παρόλο που το Τrastuzumab αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, σήμερα χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία και άλλων μεταστατικών καρκίνων, όπως του οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος.

Το πρώτο βιο-ομοειδές trastuzumab, Ontruzant (από τη Samsung Bioepis), έλαβε έγκριση από τον EMA στα τέλη του περασμένου έτους για τη θεραπεία του πρώιμου και μεταστατικού HER2-θετικού καρκίνου του μαστού και του HER2-θετικού μεταστατικού καρκίνου του γαστρικού ιστού. 

Βevacizumab

Παραγωγός: Genentech (Roche)

Έσοδα 2017:   5,6 δισ. δολ.

8ο φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως 

Πρώτα εγκρίθηκε από τον FDA το 2004 για συνδυαστική χρήση με πρότυπη χημειοθεραπεία για το μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο  κατάλογος των ενδείξεων για τις οποίες χρησιμοποιείται το bevacizumab από τότε, έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει γλοιοβλάστωμα, καρκίνο του νεφρού, του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών.  Το bevacizumab εγκρίθηκε για χρήση σε ολόκληρη την ΕΕ το 2005.

Το bevacizumab χρησιμοποιείται επίσης εκτός σήμανσης για τη θεραπεία ορισμένων οφθαλμικών ασθενειών που χαρακτηρίζονται από μη φυσιολογική ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων γύρω από τον αμφιβληστροειδή. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να αλλάξει, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία σκιαγραφεί μια νέα συμφωνία που στοχεύει στη μείωση της χρήσης του bevacizumab και στην αύξηση της χρήσης του ranibizumab  στην οφθαλμολογία. Το Ranibizumab αναπτύχθηκε από την Genentech και κυκλοφορεί στην αγορά από την Novartis.

Rivaroxaban

Παραγωγός: Bayer

Έσοδα 2017:   5,3 δισ. δολ

9ο φάρμακο με τις καλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως

Αναπτύχθηκε από την Bayer και χρησιμοποιείται τακτικά για τη θεραπεία θρόμβων αίματος. Το φάρμακο εγκρίθηκε στην Ευρώπη το 2008 και τώρα κυκλοφορεί στην αγορά από την Johnson και Johnson.

Το Rivaroxaban συνταγογραφείται για την πρόληψη θρόμβων αίματος σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος, για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου, για την πρόληψη θρομβώσεων και αρτηριακής σκλήρυνσης μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο κ.λπ.  

Το Rivaroxaban έχει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας αντιθρομβωτικής αγοράς και είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο φάρμακο αραίωσης αίματος παγκοσμίως. Οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά  από το 2016 έως το 2017. Σημειώνεται ότι το σκεύασμα έχει προστασία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας του έως το 2020. 

Αflibercept

Παραγωγός: Bayer και Regeneron Pharmaceuticals

Έσοδα 2017: 4,9 δισ. Ευρώ

10ο φάρμακο με τις καλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως

 Το Aflibercept κυκλοφόρησε από την Regeneron Pharmaceuticals με έδρα τις ΗΠΑ για τη θεραπεία του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας υγρής μορφής και ως  ziv-aflibercept)
για τη θεραπεία του μεταστατικού  καρκίνου του παχέος εντέρου. Παρόλο που αναπτύχθηκε αρχικά στις ΗΠΑ, η Regeneron συνεργάζεται στο κομμάτι του καρκίνου με τη Sanofi και για τις οφθαλμολογικές παθήσεις με τη Bayer. Δεδομένης της συμμετοχής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην τρέχουσα ανάπτυξη του σκευάσματος συμπεριλήφθηκε το τελευταίο στη λίστα. Η Bayer έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην Eylea στην ΕΕ το 2012. 

Ινσουλίνη glargine

Παραγωγός: Έσοδα της Sanofi

2017: 4,6 δισ. Ευρώ

11ο φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως

Η sanofi έλαβε έγκριση εμπορίας για την ινσουλίνη glargine σε ολόκληρη την ΕΕ το 2000. Ήταν η πρώτη θεραπεία ημερησίως για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ενήλικες και παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.  

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας  έληξε στις περισσότερες χώρες το 2015. Πιο πρόσφατα, η Mylan με έδρα τις Η.Π.Α. έλαβε έγκριση από τον FDA (Δεκέμβριος 2017) και Ευρωπαϊκή έγκριση (Ιαν. 2018) για  την ινσουλίνη glargine Semglee.

Οι πωλήσεις της Ινσουλίνης glargine

μειώθηκαν κατά 19% από το 2016 και το 2017 και η πιο πιθανή εξήγηση για αυτό είναι ότι το Basagla της πολυεθνικής Eli Lilly αποτελεί την φθηνότερη εναλλακτική επιλογή για τις κορυφαίες εταιρείες ασφάλισης υγείας στις ΗΠΑ που δεν είναι πλέον πρόθυμες να αποζημιώσουν το κόστος της Ινσουλίνης glargine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;