“Aπατα’’, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχουν πάει τα ΓΕΔΙΦΑ, τα περιβόητα σκευάσματα που έχουν πάρει το πράσινο φως για να μπουν και στα σούπερ μάρκετ, μας λέει παράγοντας από την πλευρά του Υπουργείου, που συμμετείχε στη διαμόρφωση της σχετικής λίστας, εκτιμώντας ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.  

Θυμίζουμε ότι τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ) αποτελούν μία υποκατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), που  περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ.   Άρα το ποσοστό των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων δεν ξεπερνά το 13%.

Σύμφωνα με την πηγή μας, ο όρος  για τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε δραστική ουσία -και άρα η μειωμένη τοξικότητα του σκευάσματος προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων σε θέματα υγείας -μπλόκαρε τις βλέψεις της βιομηχανίας για την είσοδό τους στα σούπερ μάρκετ, καθώς για να υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος όρος μιλάμε για μία νέα γραμμή παραγωγής και νέο συσκευαστήριο.  Μέχρι στιγμής, όπως μας αναφέρει η πηγή, κανένα σκεύασμα από την λίστα δεν έχει πάει στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ενώ  έχουν σταματήσει οι πιέσεις από την βιομηχανία για να διευρυνθεί η λίστα.  Μολονότι, επισημαίνει, υπήρξαν κινήσεις να μην συμπεριληφθεί ο προαναφερθείς όρος της μειωμένης περιεκτικότητας και υπήρχαν αρχικώς  αντιδράσεις και από την πλευρά της τρόικας ως αλλοίωση του υγιούς ανταγωνισμού, τελικά οι θεσμοί αποδέχτηκαν τη σπουδαιότητα του όρου, συμβάλλοντας σε αυτό και οι πολλαπλές δηλητηριάσεις που έχουν σημειωθεί στο εξωτερικό.  Δηλητηριάσεις, αφενός διότι απουσιάζει κατά την αγορά των φαρμάκων η επιστημονική άποψη και αφετέρου, διότι δυστυχώς πολλά Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα υπακούν στους κανόνες της  αυθόρμητης αγοράς.

Επί του παρόντος, σημειώνει η πηγή μας, δεν υπάρχει από την πλευρά του Υπουργείου πλάνο επέκτασης της λίστας, καθώς πρώτα πρέπει να υπάρξουν στοιχεία από την παρουσία τους στο νέο κανάλι διάθεσης και επί του πρακτέου πρέπει να «μιλήσει» η αγορά.

Πάντως, υπογραμμίζει, η είσοδός τους στα σούπερ μάρκετ, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι για δύο επιπλέον βασικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι θα διαταράξει τις σχέσεις της βιομηχανίας και των φαρμακείων που παραμένουν το βασικό κανάλι διάθεσής τους και ο άλλος είναι ότι η βιομηχανία φοβάται τη διαπραγματευτική υπεροχή των σούπερ μάρκετ.  

Πού υπάρχει κίνδυνος;

Πηγές αναφέρουν, ότι με δεδομένο ότι οι θεσμοί της Ευρώπης επικεντρώνονται πιο πολύ στα φορολογικά μέτρα, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς, υπάρχει κίνδυνος το ΔΝΤ να επανέλθει, από την στιγμή που η περιβόητη λίστα των ΓΕΔΙΦΑ δεν έχει δουλέψει και να ζητήσει την κατάργηση του όρου για την περιεκτικότητα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα