Tα λουκέτα, όπως και το "σκόντο" στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, είναι δεδομένα αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα των περικοπών από την μία και στη μείωση του προϋπολογισμού από την άλλη, μας αναφέρει παράγοντας από τον ιδιωτικό χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Σύμφωνα με τον ίδιο, καμία επιχείρηση στον κλάδο, είτε μιλάμε για διαγνωστικά κέντρα είτε για εργαστήρια (ακτινολογικά-μικροβιολογικά) δεν είναι υγιής. Όλες είναι λίγο- πολύ υπερχρεωμένες και η κατάσταση αυτή θα ζορίσει περισσότερο μετά το νέο κούρεμα που έρχεται. 

Σήμερα, το σύνολο των περικοπών (clawback-rebate και συμψηφισμοί 2012-2015) φθάνει περίπου το 55%. Μολονότι από την πλευρά του Υπουργείου διέρρευσε πριν λίγες ημέρες ότι θα βρεθούν κονδύλια για να μειωθεί έστω το clawback του 2017 η κατάσταση δεν σώζεται, αναφέρει η πηγή μας και εξηγεί: αν κάποιος με απλά μαθηματικά και χωρίς να έχει πτυχίο προσθέσει στο σύνολο των περικοπών και τα συνολικά λειτουργικά κόστη που υπάρχουν (μισθοί, ενοίκια, leasing μηχανημάτων, ΔΕΚΟ) θα διαπιστώσει ότι ο επιχειρηματίας ή ο γιατρός που λειτουργεί ένα εργαστήριο βάζει και από την τσέπη του κάθε μήνα για να επιβιώσει. Στο πλαίσιο αυτό, αποκαλύπτει, δεν θα έπρεπε κανείς να αναρωτιέται γιατί η αγορά έχει πλημμυρίσει από τα κινέζικα αναλώσιμα όταν πριν από μία δεκαετία πρωταγωνιστούσαν τα ευρωπαϊκά. 

Την ίδια στιγμή, έρχεται και άλλο "κεραμίδι" στο κεφάλι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς κόβονται και άλλο τα κονδύλια που την αφορούν. Από τα 350 εκατ. ευρώ του 2017, πέφτουν στα 296,5 εκατ. ευρώ το 2018 και μειώνονται στα 252 εκατ. ευρώ το 2019. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το κοστολόγιο σε βασικές εξετάσεις ακολουθεί τις τιμές του 1991, οι οποίες έχουν υποκοστολογηθεί δύο φορές (2012-2015) σε ποσοστό έως και 65%. 

Είναι σίγουρο, επισημαίνει ο παράγοντας της αγοράς, ότι "ο Σεπτέμβριος δεν θα μας βρει όλους ενεργούς στον κλάδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης-  μιλάμε για περίπου 350 Διαγνωστικά Κέντρα, 2000 μικροβιολογικά εργαστήρια και 250 ακτινολογικά ή θα μας βρει ως υπαλλήλους άλλων ιδιοκτητών". Υπό αυτές τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες δεν γίνεται λόγος ούτε για επενδύσεις ούτε για ενίσχυση της απασχόλησης στον χώρο της υγείας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]