Τα πάνω κάτω έρχονται με την είσοδο του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας που και τυπικά ξεκινά να εφαρμόζεται από 1/10/2018. 

Και ενώ ο χρόνος της εφαρμογής του νέου ΕΚΠΥ έφτασε, παράγοντες της αγοράς μιλούν για ασάφειες και ανεφάρμοστα μέτρα που δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. 

Όπως λένε, στον ΕΚΠΥ ορίζεται ότι ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως υπέρταση, διαβήτη, καρδιοπάθειες  κ.λπ.) οι οποίοι εισάγονται σε ιδιωτικές κλινικές δεν θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ (με το ημερήσιο νοσήλιο των 34,63 ευρώ) από 1/10/2018 οπότε και ξεκινά ο νέος Κανονισμός.  Τη στιγμή που το 80% των παθολογικών περιστατικών στις γενικές ιδιωτικές κλινικές είναι ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών με χρόνια νοσήματα. Δυνατότητα νοσηλείας για χρόνια νοσήματα θα υπάρχει μόνο στα Ιδρύματα των Μητροπόλεων.

Την ίδια στιγμή, μαχαίρι πέφτει και στις ΜΕΘ. Θα καλύπτονται μόνο οι ασθενείς που είναι είτε διασωληνωμένοι είτε  υποστηρίζονται με επεμβατικό αερισμό, δηλαδή πνευμονολογικά περιστατικά. Άλλες περιπτώσεις, όπως εγκεφαλικό ή καρδιολογικές παθήσεις (έμφραγμα) δεν θα καλύπτονται. Επίσης σε περίπτωση που ο ασθενής καταλήξει μέσα σε τρεις ημέρες -άρα μιλάμε για βαρύ περιστατικό με  αυξημένη δαπάνη νοσηλείας και περίθαλψης- το Δημόσιο θα καταβάλλει μέρος -ποσοστό στη συνολική δαπάνη, κάτω από το 50% αυτής.

Παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην δευτεροβάθμια περίθαλψη έχουν ζητήσει συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να βρεθεί λύση σε μία σειρά ζητημάτων που έχουν ανακύψει και πρέπει να διευκρινιστούν άμεσα. Ένα τέτοιο θέμα είναι η αντίκρουση άρθρων για τα ίδια θέματα μεταξύ ΕΚΠΥ και του Εγχειριδίου Οδηγιών για τους Ελέγχους που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1ης Αυγούστου. Στην περίπτωση που δύο άρθρα, λένε οι ίδιοι, ισχυρίζονται αντίθετα πράγματα, το ερώτημα που υπάρχει είναι ποιο από αυτά έχει ισχύ: αυτό που περιλαμβάνεται στην υπουργική απόφαση (ΕΚΠΥ) ή αυτό που αναφέρεται στο Εγχειρίδιο (Υπόμνημα) το οποίο συνέταξε ομάδα του ΕΟΠΥΥ;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη