Μολονότι επικρατεί η άποψη -ίσως και εσκεμμένα- ότι οι ασθενείς είναι καχύποπτοι απέναντι στα γενόσημα όσον αφορά την ποιότητά τους, την ασφάλειά τους και την αποτελεσματικότητά τους έναντι των πρωτοτύπων σκευασμάτων, στοιχεία καταρρίπτουν αυτόν τον μύθο. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί τελικώς το μερίδιό τους στο σύνολο του συνταγογραφούμενου φαρμάκου παραμένει χαμηλό. H αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τον όγκο των πωληθέντων γενοσήμων...η προσδοκία -ακόμη και η κυβερνητική- έχει επιτευχθεί, όχι όμως και βάσει αξίας. Και πώς είναι δυνατόν, αναρωτιούνται παράγοντες της αγοράς, όταν οι τιμές των γενοσήμων τα τελευταία χρόνια έχουν "γκρεμιστεί" σε ποσοστό άνω του 70%.

Τουλάχιστον τα στοιχεία που κατά καιρούς κυκλοφορούν, υποστηρίζουν ότι σήμερα το ποσοστό διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά σύμφωνα με τον όγκο τους έχει φθάσει στο 25%, ενώ σύμφωνα με την αξία, το 20%...Αν και κάποιοι λένε ότι λόγω των εξελίξεων με την βαλσαρτάνη, υπήρξε μια μικρή υποχώρηση στο μερίδιό τους.

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντες από τον κλάδο των φαρμακείων, τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε για έξι θεραπευτικές παθήσεις, που αντιστοιχούν στο 70% περίπου του τζίρου που πραγματοποιείται -το οποίο μπορεί να ξεπερνά και το 85% για καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές- σε ένα φαρμακείο, είναι τα εξής!

Εκτιμώμενο Ποσοστό διείσδυσης γενοσήμων... βάσει όγκου (πανελλαδικά) 

Αντιυπερτασικά..... πάνω από 50%

Διαβητικά........ Κάτω από 10%

Καρδιολογικά... 70%

Χοληστερίνη πάνω από 70%

Παθήσεις πεπτικού   .......70%

Αντιψυχωσικά......80% 

 
Την ίδια στιγμή, στοιχεία από φαρμακείο που δραστηριοποιείται σε αγροτική περιοχή στη Βόρειο Ελλάδα έδειξαν ότι το μερίδιο των γενοσήμων βάσει αξίας είναι στο 36% και από πλευράς όγκου στο 40%. Αναλυτικότερα, σε επίπεδα όγκου, στο ίδιο φαρμακείο τα γενόσημα στην θεραπευτική κατηγορία ‘’καρδιαγγειακό’’, αντιστοιχεί στο 56%, στο ‘’Νευρικό Σύστημα’’ στο 20%, στην ‘’Πεπτική Οδό-Μεταβολισμό’’ στο 42%, στο αίμα-αιμοποιητικά όργανα στο 28%, στο ‘’Μυοσκελετικό Σύστημα’’ 50% και στις λοιπές κατηγορίες πάνω από 30%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αποκεντρωμένες περιοχές  τα γενόσημα κατέχουν το 40% σε αξία πωληθέντων και ο όγκος είναι σταθερά πάνω από 50%.

Άρα, πού οφείλεται η τόσο μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στον όγκο και στην αξία των γενοσήμων; Ο όγκος απορρέει από τις προσωπικές σχέσεις του ασθενή με τους επιστήμονες από τον χώρο της υγείας και πρωτίστως τον γιατρό. Αντιθέτως, η αξία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των αλλεπάλληλων μειώσεων.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]