Mέχρι τις 24 Οκτωβρίου θα πρέπει, κατά πληροφορίες, οι εταιρείες που διακινούν σκευάσματα για την Ηπατίτιδα και τα οποία εγκρίθηκαν με το προηγούμενο καθεστώς πριν από 2 χρόνια περίπου, να καταθέσουν εκ νέου τους φακέλους που τα αφορούν για επαναξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ). 

Είναι μία διαδικασία που ακολουθείται παγκοσμίως και συνήθως διεξάγεται ανά διετία, καθώς και νέα σκευάσματα κυκλοφορούν αλλά και πρέπει να εξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα το κλινικό όφελος που έχουν τα παλιά φάρμακα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ακούγεται, 3 εταιρείες ετοιμάζονται να καταθέσουν εκ νέου τα διαπιστευτήριά τους στην ΗΤΑ. Τα σκευάσματα αυτά, συν αυτά που εγκρίθηκαν τον φετινό Αύγουστο, περιλαμβάνονται και στην ατζέντα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει στις 22 Οκτωβρίου. Ο νέος προϋπολογισμός για τα φάρμακα της ηπατίτιδας, συν ο προϋπολογισμός για τα σκευάσματα που αφορούν την σκλήρυνση κατά πλάκας είναι δύο από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Επειδή το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο για την ηπατίτιδα έληξε στις 31 Αυγούστου 2018, τα φάρμακα τα οποία εγκρίθηκαν πριν από μερικούς μήνες πέρασαν στην θετική λίστα χωρίς καμία διαπραγμάτευση, λόγω αυτού του (θεσμικού) κενού που δημιουργήθηκε.

Η πλευρά της βιομηχανίας, από όσο γνωρίζουμε, πιέζει από την πλευρά της για ταχύτερες διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, διαμηνύοντας ότι οι μηχανισμοί «πληρώνουν» ακριβότερα με τις καθυστερήσεις τους τα φάρμακα.

Όσον αφορά τις εταιρείες που θα «ξαναπεράσουν»  την διαδικασία της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΗΤΑ θα πρέπει να καταβάλουν τέλος 2.000 ευρώ ανά συσκευασία.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ (ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Β’ 3189/02.08.2018):

1. Το ύψος του τέλους αξιολόγησης που καταβάλλουν οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης καθορίζεται ως εξής: α) για φάρμακα που βρίσκονται σε περίοδο προστασίας των δεδομένων, πέντε χιλιάδες (5.000,00) ευρώ ανά συσκευασία, β) για γενόσημα φάρμακα τρεις χιλιάδες (3.000,00) ευρώ ανά συσκευασία, γ) για επαναξιολόγηση φαρμάκων που βρίσκονται ήδη στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων δύο χιλιάδες (2.000,00) ευρώ ανά συσκευασία, δ) για επαναξιολόγηση μετά από απορριπτική απόφαση χίλια (1.000,00) ευρώ ανά συσκευασία.

Όμως και στην κατάθεση του Τέλους υπάρχει πρόβλημα.  Όπως μαθαίνουμε, μολονότι έχουν καθοριστεί τα ύψη των τελών ανά κατηγορία από το καλοκαίρι, δεν έχουν βγει οι αντίστοιχοι κωδικοί πληρωμής από το Υπουργείο Υγείας. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι εταιρείες που καταθέτουν φακέλους προς αξιολόγηση στην ΗΤΑ να κάνουν και Υπεύθυνη Δήλωση, ότι εφόσον ενημερωθούν για τους κωδικούς θα καταβάλουν και τα ποσά που τους αντιστοιχούν. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πανδημία οδήγησε σε μέτριες καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά ορόσημα για βρέφη και μικρά παιδιά
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;