Του Χρήστου Κίτσιου

 
 
Δύο δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες επιδέχονται βελτιώσεων, έχει στα χέρια της η Τράπεζα Πειραιώς, για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ημιθέα ΑΕ, που ελέγχει το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Το Ίδρυμα Ωνάση και η American Hospital (σ.σ. η εταιρεία που αγόρασε πρόσφατα τη θυγατρική του Υγεία στα Τίρανα) ήταν οι μόνοι από τους επενδυτές που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, οι οποίοι κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές. Farallon και AGC Equity Partners δεν εμφανίστηκαν, πιθανώς ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων, που θεωρούν ότι υπήρξαν στη διαδικασία.

Οι δύο προσφορές που αξιολογεί η PriceWaterhouseCoopers (PwC) ενέχουν, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, παραδοχές οι οποίες επιδέχονται βελτιώσεων, αλλάζοντας και την εκτιμώμενη επιχειρησιακή αξία (enterprise value) της Ημιθέα.

Στην παραπάνω βάση, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τράπεζα και σύμβουλος θα καλέσουν, πιθανότατα, τους δύο επενδυτές να υποβάλουν βελτιωτικές προσφορές, αφού προηγηθεί γύρος συζητήσεων και διευκρινίσεων επί σειράς θεμάτων όπως ο υπολογισμός των απαιτήσεων του νοσοκομείου σε καθαρή παρούσα αξία και η ρύθμιση του υφιστάμενου δανεισμού.

Το ενδεχόμενο να κηρυχθεί, άμεσα, άγονος ο διαγωνισμός συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες καθώς, αφενός, κρίνεται ότι υπάρχει βάση συζήτησης, αφετέρου, δεν διαφαίνεται σχετική πρόθεση της τράπεζας να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Υπάρχει, άλλωστε, δεδομένη πίεση από τον επόπτη (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός - SSM) και τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) να κλείσουν οι εγχώριες τράπεζες τις όποιες εκκρεμότητες έχουν απομείνειστην υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους και όπου είναι δυνατόν και την κεφαλαιακή τους βάση. Το μήνυμα είναι σαφές και αφορά και στην περίπτωση του Ερρίκος Ντυνάν.

Τα περιθώρια της Πειραιώς να επιτύχει αποδεκτά νούμερα για την πώληση του νοσοκομείου έχουν σαφώς περιορισθεί, μετά την απόσυρση από τη διαδικασία δύο μεγάλων παικτών, όπως η Farallon που έχει ήδη αγοράσει δάνεια της Euromedica ονομαστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ και η AGC, αλλά δεν είναι μηδαμινά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το Ερρίκος Ντυνάν έκλεισε τη χρήση 2017 με ζημίες, μετά από φόρους, 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ. Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών προ rebate & clawback ανήλθε πέρυσι σε 43,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% έναντι του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς αποτιμά την Ημιθέα στα βιβλία της γύρω στα 103 με 105 εκατ. ευρώ.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα