Σημαντική άνοδο αναμένεται να εμφανίσουν τα "έξυπνα" σκευάσματα, αυτά δηλαδή που ενισχύουν τη μνήμη ή καλύπτουν τα ¨κενά" που εμφανίζει η τελευταία, φθάνοντας τα 6,98 δισ. δολάρια το 2024 από 3,98 δισ. δολάρια το 2017, σημειώνοντας έτσι αύξηση της τάξεως του 8,7%. 

Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τα σκευάσματα αυτά, αναφέρεται ότι η λήψη τους βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη αλλά και τη δημιουργικότητα σε υγιή άτομα. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη και ψύχωση μαζί με νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer, η σχιζοφρένεια κλπ.

Οι νευρολογικές διαταραχές από τη μία και ο αυξανόμενος πληθυσμός της Τρίτης ηλικίας ανά τον κόσμο είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της κατηγορίας σκευασμάτων.  Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι σήμερα, πάνω από 46 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 131,5 εκατ. άτομα μέχρι το 2040-50.  

Ωστόσο, οι υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις για την παραγωγή αυτών των φαρμάκων σε συνδυασμό με τις ηθικές αναστολές  περιορίζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της κατηγορίας. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια αναξιοποίητη αγορά με σημαντικές ευκαιρίες, εξ ου και οι συνεχείς κλινικές δοκιμές που διεξάγονται από τους παίκτες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. 

Ο μεγαλύτερος καταναλωτής αυτών των σκευασμάτων είναι η Βόρεια Αμερική η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% της συνολικής αγοράς.  Σύμφωνα με το Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού το 2013 υπήρχαν 5 εκατ. ασθενείς με   Alzheimer στη Βόρεια Αμερική και αναμένεται να φθάσουν στα 14 εκατ. το 2050. Επιπλέον, παράγοντες όπως η καλύτερη επίγνωση της υγείας σχετικά με τα οφέλη των "'έξυπνων" φαρμάκων και των φαρμάκων που ενισχύουν την μνήμη προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της σχετικής αγοράς και στο μέλλον.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, αντιπροσώπευε περίπου το 30% των παγκόσμιων εσόδων της κατηγορίας μέχρι το 2017.   Η περιοχή έχει έναν ολοένα αυξανόμενο  πληθυσμό ατόμων Τρίτης Ηλικίας που χαρακτηρίζεται από μείωση του ποσοστού θνησιμότητας και υψηλότερο ποσοστό προσδόκιμου ζωής. Ο γηριατρικός πληθυσμός είναι πιο επιρρεπής σε αρκετές νευροεκφυλιστικές νόσους και άνοια, γεγονός που με τη σειρά του αναμένεται να αυξήσει την συγκεκριμένη αγορά.

Τέλος, η Κίνα και η Ινδία κυριαρχούν στην αγορά γνωστικών φαρμάκων στην Ασία και στον Ειρηνικό.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;