Σκληραίνει τη στάση της η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απέναντι στις εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου, στο πλαίσιο του σχεδίου πρόληψης του καπνίσματος από τη νεολαία και την αντιμετώπιση της επιδημίας χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων από αυτή. Όπως η ίδια η υπηρεσία αναφέρει και στην ιστοσελίδα της, έστειλε επιστολές σε 21 εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων, αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με το εάν περισσότερα από 40 προϊόντα - συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων προϊόντων αρωματισμένου ηλεκτρονικού τσιγάρου - πωλούνται παράνομα και εκτός της πολιτικής συμμόρφωσης που έχει συντάξει η ίδια και πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρείες. 

Με δεδομένη την εκρηκτική ανάπτυξη της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τα παιδιά, είμαστε δεσμευμένοι να λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αναχαίτιση αυτών των ανησυχητικών τάσεων, δήλωσε ο Επίτροπος της FDA, Scott Gottlieb. Σύμφωνα με τον ίδιο "θα εξετάσουμε θέματα που σχετίζονται με την πρόσβαση των παιδιών σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς και την ελκυστικότητα των νέων αυτών προϊόντων, ενώ εάν πωλούνται παράνομα και εκτός της πολιτικής συμμόρφωσης που έχει ορίσει η FDA, θα ενεργήσουμε για την κατάργησή τους. 

Πολλά από τα προϊόντα αυτά προκαλούν ιδιαίτερες ανησυχίες λόγω της χρήσης των γεύσεων. Όπως ο ίδιος δήλωσε "γνωρίζουμε ότι οι γεύσεις αποτελούν έναν από τους κύριους παράγοντες εθισμού της νεολαίας" .

Ο FDA είναι αποφασισμένος να πάρει δραστικά μέτρα για την αποτροπή της χρήσης από τους νέους, ακόμη και αν αυτά έχουν αρνητικές συνέπειες στους ενήλικες, που επιλέγουν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της έχει προειδοποιήσει τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων εδώ και ένα χρόνο ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ανακόψουν την χρήση αυτών των προϊόντων από τα άτομα νεαρής ηλικίας.   

Πριν λίγο καιρό, ο οργανισμός ζήτησε από πέντε μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων, να του υποβάλουν εντός 60 ημερών σχέδια που να περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο κάθε επιχείρηση θα αντιμετωπίσει την ευρεία πρόσβαση των νέων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Επιπλέον, ο FDA δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την τρέχουσα πολιτική του που επιτρέπει σε ορισμένα  προϊόντα να παραμένουν στην αγορά χωρίς εντολή εμπορίας από τον οργανισμό. Αυτό θα σήμαινε ακόμη και την απαίτηση από τις εταιρείες να αποσύρουν από την αγορά ορισμένα ή όλα τα αρωματισμένα προϊόντα τους, τα οποία ενδέχεται να συμβάλλουν στην αύξηση της χρήσης από τη νεολαία, μέχρι να λάβουν άδεια προ της πώλησης και να εκπληρώσουν με άλλο τρόπο όλες τις υποχρεώσεις τους βάσει του νόμου.

Τέλος, ο οργανισμός προώθησε πρόσφατα καμπάνια πρόληψης από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πρόκειται για μια νέα, ολοκληρωμένη προσπάθεια που απευθύνεται σε περίπου 10,7 εκατομμύρια νέους, ηλικίας 12-17 ετών, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η  νέα καμπάνια χαρακτηρίζεται από έντονη διαφήμιση σε ιστότοπους ψηφιακών και κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και από αφίσες με μηνύματα πρόληψης στα γυμνάσια σε όλη τη χώρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
FAMAR: Νέες Επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας