‘’Όχι’’ απάντησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες στην πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το νέο υπολογισμό του clawback στα φάρμακα από το 2019, το οποίο μέχρι τώρα προσδιορίζεται στην αναλογία 90%-10%. Δηλαδή το ποσό του clawback ανά εταιρεία βγαίνει κατά 90% από το μερίδιο αγοράς και κατά 10% από την αύξηση του τζίρου. Η νέα πρόταση του Υπουργείου είναι η παραπάνω αναλογία να πάει 70%-30%, όπου το ποσό της περικοπής θα εξάγεται κατά 70% από το μερίδιο αγοράς και κατά 30% όχι από την συνολική αύξηση του τζίρου αλλά στην βάση των προϊόντων, έτσι ώστε να επιβαρύνεται το κάθε σκεύασμα ξεχωριστά ανάλογα με τις πωλήσεις. 

Η πρόταση αυτή συμπίπτει και με τα όσα ειπώθηκαν πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ ότι "απαιτείται δικαιότερη κατανομή του clawback σε ευθεία αναλογία με την αύξηση δαπάνης που κάθε φάρμακο προκαλεί αλλά σε σχέση με την απόλυτη τιμή του φαρμάκου. Ξεχωριστό budget για γενόσημα και off patent." Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια παρουσίαση από την ΠΕΦ ειπώθηκε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 η μέση λιανική τιμή φαρμάκων ήταν, στα μεν πρωτότυπα 673,15 ευρώ από 506,12 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017, ενώ για τα γενόσημα στο μεν πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν 14,21 έναντι 14,68 το 2017 (εξάμηνο). 

Πληροφορίες λένε ότι οι πολυεθνικές έχουν απορρίψει την σχετική πρόταση και ήδη ο ΣΦΕΕ έχει μεταφέρει τη σχετική απόφαση στους αρμοδίους.

Από την άλλη, φαίνεται να υιοθετείται τελικά η πρόταση που έχει υποβληθεί από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας να αντικατασταθεί το τέλος εισόδου 25%  στα καινοτόμα φάρμακα με  rebate για μία πενταετία, που θα ξεκινά με 5% επί των πωλήσεων τον 1ο χρόνο κυκλοφορίας του, 4% το δεύτερο, 3% τον τρίτο, 4% τον δεύτερο και 1% τον πέμπτο. 

Οι συζητήσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων είναι σε εξέλιξη, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέτουν τις προτάσεις τους στους αρμοδίους για την σύνταξη έτσι μιας νέας πολιτικής φαρμάκου από το 2019.

Ανατιμολόγηση Ιουνίου 2018, % μείωση ανά επίπεδο τιμής παραγωγού (ex-factory)

Μέση λιανική τιμή φαρμάκων 2009-2018 (Α εξάμηνο)

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν