Με αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά με τον ίδιο στόχο θα προχωρήσει τη νέα χρονιά ο Σύνδεσμος PhRMA Innovation Forum (PIF). Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στις εκλογές που διενεργήθηκαν τη Δευτέρα αναδείχθηκε και πάλι πρόεδρος ο κ.Ευθύμιος (Μάκης) Παπαταξιάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen Ελλάδος, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson. Ο κ. Χρήστος Δακας, Πρόεδρος και Δνων Σύμβουλος της Shire HELLAS AE αναλαμβάνει Vice President, ενώ στη θέση του Γενικού Γραμματέα αναδείχθηκε η κα. Ελενα Χουλιαρά, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος για την ΑstraZeneca Eλλάδας και Κύπρου. Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι Agatha Jancovic (MSD), Σάββας Χαραλαμπίδης (GILEAD), Matti (AMGEN) και Γιάννης Βλόντσος (Merck).

Ο στόχος για τον Σύνδεσμο PhRMA Innovation Forum (PIF) και τη νέα χρονιά παραμένει διττός: βιώσιμο σύστημα υγείας και πρόσβαση όλων των ασθενών στα καινοτόμα σκευάσματα. Το σίγουρο είναι ότι ο Σύνδεσμος θα επιχειρήσει την ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση της θέσης του στην ελληνική αγορά με καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις στο έργο του Υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνοντας τον παρεμβατικό του ρόλο που είναι να παραμείνει η ισχυρότερη φωνή των καινοτόμων πολυεθνικών (αμερικάνικων και ευρωπαϊκών) που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά προασπίζοντας έτσι τα συμφέροντά τους και κατ'επέκταση την βιωσιμότητά τους. Την ίδια στιγμή, σκοπεύει μέσω των τομών που θα επιχειρήσει να πετύχει την απρόσκοπτη πρόσβαση του ελληνικού πληθυσμού στις σύγχρονες θεραπείες.

Αν  εξετάσει κανείς την πορεία του PhRMA Innovation Forum (PIF) στην ελληνική αγορά και ειδικότερα την μετάβασή του από απλή ομάδα εργασίας σε επίσημα θεσμικό μη κερδοσκοπικό φορέα, με την απόφαση 21/2018 του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου, το οποίο ενέκρινε τη νέα θεσμική δομή και λειτουργία του εύκολα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επιδίωξή του Συνδέσμου δεν είναι να παρατηρεί τις εξελίξεις ως απλός θεατής, αλλά να παραμείνει στην πρώτη γραμμή ως θεσμικός συνομιλητής με το σύνολο των κυβερνητικών φορέων που λαμβάνουν αποφάσεις για το φάρμακο.

Ο Σύνδεσμος, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση, εκπροσωπεί 23 εταιρείες και συγκεκριμένα τις: ABBVIE, ACTELION, AMGEN HELLAS, ASTELLAS, ASTRAZENECA, BAXALTA HELLAS, BAYER HELLAS, BMS HELLAS, CSL BEHRING HELLAS, GENESIS PHARMA, GILEAD SCIENCES HELLAS, GSK, JANSSEN - CILAG, MERCK HELLAS, MSD, NOVARTIS HELLAS, NOVO-NORDISK HELLAS, PFIZER HELLAS, PHARMASERVE- LILLY, ROCHE HELLAS, SANOFI-AVENTIS, SHIRE HELLAS, UCB.

Ωστόσο οι φήμες λένε ότι πολύ σύντομα και άλλες πολυεθνικές θα συμμετάσχουν στους κόλπους του συνδέσμου και ήδη ακούγεται το όνομα μιας γαλλικής ( ενώ θυμίζουμε και την εξαγορά της Shire από την Takeda). Φήμες που έχουν διπλή ανάγνωση: από τη μία ίσως να δείχνει κάποια δυσαρέσκεια των μελών που συμμετέχουν στον ΣΦΕΕ όσον αφορά στην αντιμετώπιση από αυτόν των ζητημάτων που ανακύπτουν από την φαρμακευτική πολιτική του κράτους. Από την άλλη, ίσως να είναι και επιλογή στρατηγικής σύνθετης πίεσης στα τεκταινόμενα γύρω από το φάρμακο, ιδίως τώρα ενόψει των νομοθετικών αλλαγών που αναμένονται πάνω στην τιμολόγηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα