Πορεία αυτάρκειας ακολουθεί τους τελευταίους μήνες το νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν”. Στον απόηχο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και με τη διαδικασία πώλησης να είναι σε εξέλιξη, οι δείκτες του καταγράφουν σταθερή ανάκαμψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet, στο πρώτο εξάμηνο του 2018 υπήρξε αύξηση της νοσηλευτικής κίνησης κατά 20% και αύξηση των εσόδων κατά 23%. Η αυξητική πορεία των εσόδων συνεχίστηκε και στο δεύτερο μισό του έτους, με ελφρώς πιο χαμηλό ρυθμό (19%).

Το 2019, θεωρείται έτος - ορόσημο, δεδομένου πως αναμένεται να ισοσταθμιστούν τα έσοδα με τα έξοδά του. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να έχει υπάρξει και από το περασμένο έτος, αλλά η διοίκηση επέλεξε να διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού, προσδοκώντας μία ισχυρότερη λειτουργική ανάκαμψη.

Το “Ερρίκος Ντυνάν” έχει δυναμικότητα 462 κρεβατιών, από τα οποία λειτουργούν σήμερα τα 280. Στις λειτουργούσες θέσεις, νοσηλεύονται περίπου 140 έως 150 ασθενείς, εμφανίζοντας πληρότητα 44%.

Το πόσο κοντά στην επίτευξη των στόχων, προκύπτει από την εκτίμηση των οικονομικών του υπηρεσιών πως με πληρότητα 45% θα ισοσκελίσει έσοδα με έξοδα (break even).

Τα λειτουργικά του έξοδα είναι της τάξης των 45 έως 48 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο και μπορούν να υπερκαλυφθούν σε σημαντικό βαθμό όσο αυξάνονται η διαθεσιμότητα θέσεων νοσηλείας και η πληρότητα.

Τα νοσηλευτικό ίδρυμα αποτελεί ένα στοίχημα για την Τράπεζα Πειραιώς και τη διοίκησή του, με καμία από τις πλευρές να μην αφήνει τίποτε στην τύχη του.

Οι θετικές εξελίξεις στα λειτουργικά και οικονομικά του δεδομένα, δείχνει πως μπορεί να συνεχίσει την πορεία του, ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρει η διαδικασία πώλησης...

 

Επένδυση

Η “Ημιθέα” του Ομίλου της Τράπεζας έχει επενδύσει στο νοσοκομείο συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ. Ο παλαιός εξοπλισμός του έχει αντικατασταθεί με σύγχρονο, ο οποίος αποτελεί σήμερα ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά ιατρικών μηχανημάτων.

Για να διατηρηθεί ψηλά το επίπεδό του, επενδύονται ετησίως 2 έως 3 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο την τελευταία διετία, έχουν διατεθεί 10 εκατομμύρια ευρώ για ανανέωση βιοϊατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

  • Ο μαγνητικός τομογράφος είναι τελευταίας τεχνολογίας και φιλικός σε ασθενείς με κλειστοφοβία.
  • Ο αξονικός τομογράφος είναι μέγιστης ευκρίνειας με τη μικρότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας.
  • Το μηχάνημα εξωσωματικής λιθοτριψίας έχει το μεγαλύτερο εστιακό βάθος παγκοσμίως και δεν απαιτεί αναισθησία, καθώς δεν προκαλείται πόνος.

Πολύ υψηλής ποιότητας είναι το ψηφιακό καρδιοαγγειογραφικό σύστημα οροφής και το ψηφιακό αγγειογραφικό νευρο – ακτινολογικό σύστημα με τρισδιάσταση λήψη και μείωση του χρόνου εξέτασης κατά 20%.

Προσωπικό

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Γεράσιμος Τσιαπάρας και ο διευθύνων σύμβουλος Θέμος Χαραμής (φωτογραφία πάνω) αξιοποιούν το σημαντικό αυτό πλεονέκτημα, επενδύοντας στο άριστο ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

Η εκτίμηση είναι πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί τα χρόνια της κρίσης και πως – ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας πώλησης – το “Ερρίκος Ντυνάν” θα μπορέσει να λειτουργεί χωρίς...εξωτερική βοήθεια.

Με εμβαδόν 54.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες κλινικές στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Απασχολεί 600 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και 400 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες.

Από την ίδρυσή του, έχουν νοσηλευτεί 375.000 ασθενείς και έχουν πραγματοποιηθεί 173.000 χειρουργικές επεμβάσεις.

Διαθέτει τακτικά εξωτερικά ιατρεία 2.800 τετραγωνικών μέτρων, στα οποία εξυπηρετούνται περισσότεροι από 1,73 εκατομμύριο ασθενείς. Τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται από ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα επειγόντων στην Ελλάδα.

Στους χώρους του λειτουργεί ένα νέο τμήμα Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, στο οποίο αντιμετωπίζονται με πρωτοποριακό τρόπο τα αγγειακά επεισόδια.

Συνεργάζεται με εξειδικευμένη ομάδα από το Κέντρο Αναφοράς Αγγειακών Δυσπλασιών της Βρέμης και έχει εμπειρία 2.700 ενδοαγγειακών θεραπειών στο νοσοκομείο Bremen – Mitte της Γερμανίας.

Κορυφαία είναι η Ομάδα Καρδιάς και το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινοβολίας. Έχει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ολοκληρωμένα νεφρολογικά κέντρα στην Ελλάδα, όπου έχουν γίνει συνολικά 384.000 αιμοκαθάρσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εμβολιασμοί: Σύντομα τα παιδιά θα μπορούσαν να έχουν εναλλακτική επιλογή με δερματικά επιθέματα
Επίσκεψη Γεωργιάδη - Θεμιστοκλέους στη Μυτιλήνη
ΕΟΔΥ: Αυξημένος κίνδυνος Δάγκειου πυρετού σε ταξιδιώτες στο εξωτερικό - Μέτρα πρόληψης