Την αυτόματη ένταξη των γενοσήμων χωρίς καθυστερήσεις στο σύστημα αποζημίωσης ζήτησε μεταξύ άλλων ο κ Βασίλειος Πενταφράγκας Εντεταλμένος Σύμβουλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας στο πλαίσιο της ακρόασής του στη Βουλή κατά τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας " Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση του Θεσμικού πλαισίου των Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και Λοιπές Διατάξεις.

Αναφερόμενος στο άρθρο 86 (διατάξεις για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας), τόνισε ότι ο ρόλος της αξιολόγησης της καινοτομίας και της προστιθέμενης αξίας των φαρμάκων έχει αναδειχθεί από την ΠΕΦ και τονίζεται σε κάθε θεσμική οργάνωση. Οπως ανέφερε, η διαδικασία αξιολόγησης των φαρμάκων και της διαπραγμάτευσης των τιμών από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αποτελούν τα κυριότερα εργαλεία των ασφαλιστικών φορέων σε όλο το κόσμο για τη συγκράτηση των δαπανών.
Σύμφωνα με την ομιλία του, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οργανισμοί αξιολόγησης εξετάζουν σχεδόν αποκλειστικά είτε τα νεότερα φάρμακα, είτε τις νεότερες ενδείξεις είτε μόνο τα φάρμακα υψηλού κόστους, ξεκαθαρίζοντας ότι σε κανένα κράτος μέλος δεν αξιολογούνται τα γενόσημα φάρμακα και τα βιοομοειδή γιατί εξορισμού δεν αποτελούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Οπως είπε, παντού εφόσον έχουν χαμηλότερη τιμή και το αντίστοιχο εκτός πατέντου φάρμακου αποζημιώνεται εντάσσονται αυτόματα στο σύστημα αποζημίωσης.

Αυτό λοιπόν ζήτησε και ο ίδιος εκ μέρους της ΠΕΦ, την αυτόματη ένταξη χωρίς καθυστερήσεις στο σύστημα αποζημίωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι να αξιολογηθούν τα φάρμακα τα οποία παράγουν οι ελληνικές εταιρείες, τα οποία. Οπως ανέφερε, τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα εξάγονται σχεδόν σε όλο τον Δυτικό κόσμο και αξιολογούνται για την ποιότητά τους καθημερινά από όλους τους αλλοδαπούς φορείς αξιολόγησης.

Παράλληλα, δεν απέφυγε να καταθέσει και τον προβληματισμό του, ότι ενώ όλα αυτά είναι γνωστά, ορίστηκε ως αντικείμενο της Επιτροπής Αξιολόγησης, η αξιολόγηση γενοσήμων και βιοομοειδών με συνέπεια τόσο τις καθυστερήσεις αυτών των φαρμάκων που πραγματικά πρέπει να αξιολογηθούν, των νέων φαρμάκων όσο και τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης και της παραφιλολογίας που προκαλείται γύρω από τις ανάγκες αξιολόγησης γενοσήμων. Γεγονός που καταλήγει σε απαξίωση των γενοσήμων.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο άρθρο 87 στη παράγραφο 4 που προβλέπει ότι χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση -το άρθρο αφορά κατηγορία διατροφικών προϊόντων- σχετικά με τις τρεις χώρες του εξωτερικού όπου κυκλοφορεί το προϊόν. Οπως τόνισε αν το προϊόν εισάγεται τότε και μόνο τότε να ορίζονται οι χώρες όπου κυκλοφορεί.

Τέλος αναφέρθηκε και στο Αρθρο 92 που αφορά τους δείκτες ελέγχου συνταγογράφησης. Οπως τόνισε σε όλες τις χώρες όπου παρατηρείται υψηλή διείσδυση γενοσήμων οι επαγγελματίες υγείας έχουν ως επιλογή και όχι ως υποχρέωση την επιλογή γενοσήμων. Τα γενόσημα αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 12% της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, ενώ ο όγκος έχει ελάχιστα αυξηθεί. Το 1/3 δε αυτών είναι εισαγόμενα. Τα εγχωρίως παραγόμενα γενόσημα απαξιώθηκαν και τα μέτρα αύξησης διείσδυσης των γενοσήμων και ελέγχου των επαγγελματιών υγείας που προβλέπονται στο συγκεκριμένο άρθρο ανακυκλώνουν την εξαιρετικά ανούσια και αποπροσανατολιστική συζήτηση που καταλήγει σε περαιτέρω απαξίωση των φαρμάκων που παράγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι εάν πραγματικά ενδιαφέρει η εγχώρια παραγωγή πρέπει να μηδενιστούν τα αντικίνητρα συνταγογράφησης, να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς να συνταγογραφούν φθηνότερα φάρμακα, να δοθούν κίνητρα στους φαρμακοποιούς τουλάχιστον να μην χάνουν δίνοντας οικονομικότερα φάρμακα και βεβαίως κίνητρα στις ελληνικές εταιρείες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα