Το 2020 το EIT Health συνέβαλε στην επιτάχυνση πάνω από 120 startups σε αναπτυσσόμενες περιοχές στην Ευρώπη[1], συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Πολλές από αυτές τις λύσεις και τα προϊόντα αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της ιατρικής και της υγείας.

Το EIT Health συμβάλλει στην επιτάχυνση 120 ομάδων ανά την Ευρώπη κάθε χρόνο. Ολοένα και περισσότερες επαναστατικές λύσεις δημιουργούνται σε περιφέρειες που θεωρούνται εξελισσόμενες σε σχέση με τον βαθμό καινοτομίας τους (σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard),όπως η Ελλάδα. Ακολουθούν έξι παραδείγματα startups ικανών να μετασχηματίσουν τους τομείς της υγείας και της βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

1. Συνεργασία ιατρών-ασθενών με στόχο τη μείωση των σφαλμάτων

To Collaborate Health Cloud της ελληνικής startup Collaborate Healthcareείναι ένα σύγχρονο εργαλείο διαχείρισης αλλά καισυνεργασίας με τους ασθενείς, που βοηθά τους γιατρούςστον εντοπισμό σφαλμάτων, στην παρακολούθηση και τη συμμόρφωση του ασθενούς με τα ιατρικά πλάνα -ειδικά σε περιπτώσεις ομαδικής διάγνωσης. Η ομάδα συμμετείχε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στο Startups meet Pharma 2020όπου και επιλέχθηκε για να ξεκινήσει συνεργασία με μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία αφού κρίθηκε ότι ταίριαζε περισσότερο στη στρατηγική πρόκληση της φαρμακευτικής: «Ενθάρρυνση της συνέχειας της θεραπευτικής στρατηγικής και βελτιστοποίησης της θεραπείας για ασθενείς μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου». Η ελληνική startup έχει ήδη δημιουργήσει μία σειρά από καινοτομίες στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας.

2. H επανάσταση σε κλινικές δοκιμές μπορεί να επιταχύνει τη θεραπεία της νόσουAlzheimer

O ιατρικός έλεγχος των ασθενών με Alzheimer είναι μία κοστοβόρα και μακρά διαδικασία. Εξοικονομώντας 40% από τα συνολικά κόστη ελέγχου και 70% από τον χρόνο που αφιερώνεται στον ασθενή, η iLof, μία πορτογαλική ομάδα, θα συνεισφέρει στην εύρεση θεραπείας για το Alzheimer πιο άμεσα. Η startup συστάθηκε από το Πρόγραμμα EIT Health WildCard 2019 και ήταν η νικήτρια του EIT Jumpstarter 2019. Με την οικονομική, μη παρεμβατική λύση διαστρωμάτωσης των ασθενών μεAlzheimer-όσον αφορά στις κλινικές δοκιμές- μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία θεραπείας.

3. Εικονική βοήθεια που αυξάνει τη συμμετοχή του ασθενούς

Η ιταλική PatchAIστοχεύει να μετασχηματίσει την κλινική έρευνα με ένα υποβοηθούμενο από Τεχνητή Νοημοσύνη εργαλείο-βοηθό, ώστε να ωθήσει στη σύμπλευση των ασθενών που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές και να τους κρατήσει ενήμερους με βάση τις ανάγκες τους. Η ομάδα κέρδισε€25.000 και συμβουλευτική καθοδήγηση στο InnoStars Awards του 2019 και έλαβε επιπλέον €10.000κατακτώντας το 3ο βραβείο στον φετινό διαγωνισμό EIT Health Catapult.

4. Ασφαλής προστασία UV100% φιλική προς το περιβάλλον

Η πολωνική UVera είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα επιτάχυνσης startup του EIT Health InnoStars: Αφού έλαβε το Βραβείο InnoStars το 2019, αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία Biotech,λαμβάνοντας το Βραβείο Alex Casta Audience στο φετινό πρόγραμμαCatapult. Χάρη σε αυτήν την αναγνώριση, η UVera θα εμφανιστεί στο Nasdaq στη Νέα Υόρκη. Η ομάδα προσφέρει μία λύση για τη μόλυνση από τα αντηλιακά, ένα παγκόσμιο πρόβλημα και μεγαλύτερο από ό,τι έχουμε φανταστεί. Η UVera ανέπτυξε μία προστασία UV, η οποία εξήχθη από φυσικούς μικροοργανισμούς και έχει τη δυνατότητα να αποτρέπει το σύνολο των ακτινών UV χωρίς τη χρήση χημικών.

5. Καρδιολογικός έλεγχος σε 5 λεπτά

Η Ligenceαπό τη Λιθουανία συμμετείχε στο EIT Jumpstarter λαμβάνοντας το 2ο βραβείο το 2019,χρηματοδότηση, γνώσεις, ευκαιρίες δικτύωσης, επιχειρηματικό σχεδιασμό (business planning) και ανάπτυξη, που τη βοήθησε να σκοράρει στην πρώτη θέση των InnoStars Awards 2020. Η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία αναλυτικήςεις βάθοςμάθησης και ανέπτυξε λογισμικό ικανό να κατηγοριοποιήσει αυτόματα τα ανατομικά χαρακτηριστικά της καρδιάς,κάνοντας αξιολόγηση της λειτουργίας και παράγοντας ένα αναλυτικό report για τον γιατρό.Πρόκειται για μία πιο οικονομική και μεγάλη σε ακρίβεια διαδικασία διάγνωσης και διαχείρισης, ιδιαίτερα χρήσιμη στην εποχή του κορονοϊού.

6. Υποστήριξη σε επιζώντες από εγκεφαλικό με στόχο μία καλύτερη ζωή

Η Phoenix Orthosis από την Ουγγαρία, νικήτρια του 3ουβραβείου του EIT Health InnoStars, κάνει τη διαδικασία αποκατάστασης ασθενών με εγκεφαλικό πιο αποτελεσματική. Η λύση της εταιρείας είναι να βοηθήσει προς την κατεύθυνσηενός ενεργούσπασμού χεριού-δαχτύλωνχρησιμοποιώνταςπρωτοποριακή τεχνολογία, ώστε να αποκατασταθούν μερικώς οι λειτουργίες ανοίγματος (του χεριού). Η ομάδα έχει ως αποστολή τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την επανάκτηση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ποιότητας στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Η λύση είναι μία100% προσωποποιημένη, λεπτεπίλεπτη συσκευή, σχεδιασμένη να συνοδεύει παντού τον ασθενή.

«Το 2020 η επιδημία του κορονοϊού επηρέασε τη ζωή ανθρώπων σε χώρες της Ευρώπης με κάθε τρόπο, περισσότερο από όλα όμως, επηρέασε τα συστήματα υγείας και οικονομίας. Αυτόν τον χρόνο αποδείχθηκε περισσότερο από κάθε άλληφορά ότι η Ευρώπη χρειάζεται συστήματα υγείας σταθερά, ικανά να προσαρμοστούν σε ένα δραστικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον και προετοιμασμένα για αναπάντεχες αλλαγές. Οδηγήσαμε σε επιτάχυνση πάνω από120 ιδέες και ομάδες που προέρχονταν από την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη και το 2020 τις χρηματοδοτήσαμε με 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος τουEIT Health είναι να αναπτύξει τις καλύτερες ιδέες στον τομέα της υγείας, οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση των συστημάτων υγείας και στο χτίσιμο μίας βιώσιμης οικονομίας υγείας για την Ευρώπη» –ανέφερε ο Tamas Bekasi, RIS Business Creation Manager στο EIT Health InnoStars.