Σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι αναμένεται να φτάσει η φετινή αξία των στρατηγικών συμφωνιών που προτίθεται να κλείσει η φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν καινοτόμες θεραπείες και πλατφόρμες δεδομένων. 

Η Pricewaterhouse Coopers εκτιμά ότι η αξία των συναλλαγών στις φαρμακευτικές και τις βιοεπιστήμες θα κυμανθεί από τα 250 δισ δολ. έως στα 275 δισ. δολάρια το 2021 μετά από την πτώση του  61% πέρυσι όπου κατρακύλησε στα 141 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι υπήρξε αυξημένη δραστηριότητα στο δεύτερο εξάμηνο καθώς οι αγορές ανέκαμψαν. Εκείνη την περίοδο η AstraZeneca ανακοίνωσε την εξαγορά της Alexion Pharmaceuticals έναντι 38,8 δισ. δολ., ενώ η Gilead Sciences απέκτησε την Immunomedics για 21 δισ. δολ., καθώς και τρεις άλλες εταιρείες.

Σε μια πρόσφατη έκθεση, η McKinsey & Company σημειώνει ότι οι 12 κορυφαίοι παγκόσμιοι όμιλοι φαρμακευτικών προϊόντων διαθέτουν πάνω από 170 δισ. δολάρια για εξαγορές. 

«Θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για εταιρείες που ασχολούνται με την παροχή θεραπειών ή εμβολίων για να περιορίσουν τον αντίκτυπο της Covid-19», λέει η Susannah Streeter, που εργάζεται ως αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown, αλλά και για επιχειρήσεις που διαχειρίζονται ιατρικές συσκευές, καθώς οι χώρες αυξάνουν την ετοιμότητά τους για μελλοντικές πανδημίες. Παράλληλα, οι καινοτόμες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, καθώς και οι θεραπείες για σπάνιες ασθένειες αναμένεται να προσελκύσουν εντονότερο ενδιαφέρον στο μέλλον. 

Σύμφωνα με την ίδια, η τεχνολογία θα συνεχίσει να αποτελεί μοχλό των εξαγορών. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα εξετάσουν την αγορά της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ οι πολυεθνικοί κολοσσοί στο φάρμακο θα κυνηγήσουν μικρότερους παίκτες τεχνολογίας με εξειδίκευση όμως στη διαχείριση μεγάλων δεδομένων για να αυξήσουν έτσι τη δική τους Ε & Α.

Τέλος αναμένονται κινήσεις για εξασφάλιση αλυσίδων εφοδιασμού, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση της παραγωγής από την Κίνα και την Ινδία, λέει ο Rahul Saikia, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της Rising Pharmaceuticals. 

 

Πηγές:
gfmag.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης